Σόιμπλε:O Μακρόν δεν είναι κατά του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου

11:09 24/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει εκφράσει ποτέ αντίρρηση επι της αρχής για τον Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο σε συνομιλίες που είχε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ο τελευταίος σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Φρανσουά ντε Ρυζί σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle (DW).

Πιο αναλυτικά:

H Frankfurter Allgemeine φιλοξενεί μία εγκάρδια και κατατοπιστική

ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και σημερινό πρόεδρο της Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και τον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Φρανσουά ντε Ρυζί.

Αφορμή αποτελούν οι διαβουλεύσεις για μία νέα Συνθήκη των Ηλυσίων που θα αναζωογονήσει τη γαλλογερμανική συνεργασία στην ΕΕ. «Αλλά γιατί χρειάζεται μία νέα Συνθήκη;» είναι το πρώτο ερώτημα προς τους δύο άνδρες.

Η απάντηση του Φρανσουά ντε Ρυζί: «Η Ευρώπη δεν θα προχωρήσει μόνη της, αλλά με τη βούληση των εθνικών κρατών. Είναι αδύνατον να σημειώσουμε επαρκή πρόοδο, όταν εξαρτώμεθα από τη συναίνεση των 27 κρατών-μελών (28 με τη Βρετανία). Γι αυτό χρειάζεται η πρωτοβουλία ορισμένων χωρών, που αναπτύσσουν μία ευρωπαϊκή δυναμική«.

Σε ερώτηση για τη γαλλική κριτική στο σχέδιο του Βερολίνου περί Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαντά: «Σε πολλές περιστάσεις είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Εμανουέλ Μακρόν για τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Ποτέ δεν άκουσα κάποια αντίρρηση επί της αρχής. Αλλά ασφαλώς θα πρέπει να συνεννοηθούμε για τις λεπτομέρειες«.

Από την πλευρά του ο ντε Ρυζί δηλώνει: «Προσωπικά στηρίζω τους μηχανισμούς αλληλεγγύης και τη λογική της κοινοτικοποίησης στην Ευρώπη. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιες χώρες πρέπει να αποκηρύξουν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες, αυτό πρέπει να είναι σαφές. Αλλά έχουμε όλοι συμφέρον να διατηρηθεί ένα σταθερό ευρώ που δεν θα απειλείται από υπερβολικά χρέη. Ένας καλύτερος συντονισμός στην ευρωζώνη με κοινό υπουργό Οικονομικών υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση«.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα