Σημάδι ευφυΐας αποτελεί η διάρκεια ενός χασμουρητού

17:21 5/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το χασμουρητό, μεταφέροντας αέρα, δροσίζει τον εγκέφαλο, ενώ τον τροφοδοτεί με έξτρα οξυγόνο. Όσο μεγαλύτερος και πιο πολύπλοκος είναι ο εγκέφαλος ενός ζώου, τόσο περισσότερο διαρκεί το χασμουρητό του, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ψυχολόγο ‘Αντριου Γκάλοπ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, παρακολούθησαν στο YouTube βίντεο

με χασμουρητά 29 διαφορετικών θηλαστικών: ανθρώπων, ποντικιών, γατιών, αλεπούδων, καμηλών, σκαντζόχοιρων, ελεφάντων κλπ. Το συμπέρασμα ήταν ότι τα ζώα με μικρότερους εγκεφάλους και λιγότερους νευρώνες τείνουν να χασμουριούνται λιγότερη ώρα, σε σχέση με τα ζώα που έχουν μεγάλους εγκεφάλους και περισσότερους νευρώνες.

Αν και δεν είναι το ζώο με τον μεγαλύτερο εγκέφαλο σε όγκο, αλλά είναι εκείνο με την μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και με τους περισσότερους νευρώνες (εγκεφαλικά κύτταρα), ο άνθρωπος διαθέτει το χασμουρητό με τη μεγαλύτερη διάρκεια κατά μέσο όρο, λίγο πάνω από έξι δευτερόλεπτα. Το χασμουρητό των ελεφάντων διαρκεί σχεδόν έξι δευτερόλεπτα, των χιμπατζήδων πέντε δευτερόλεπτα, ενώ των ποντικιών και αρουραίων κάτω από ένα ενάμισι δευτερόλεπτο.

Έπειτα από τη μελέτη τους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα τα πρωτεύοντα θηλαστικά (άνθρωπος και πίθηκοι) χασμουριούνται περισσότερο -έως 50%- σε σχέση με τα λοιπά μη πρωτεύοντα θηλαστικά, πράγμα που αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι το χασμουρητό εξελίχθηκε παράλληλα με τον πιο ανεπτυγμένο εγκέφαλο.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο περιοδικό βιολογίας «Biology Letters.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα