Σιάτιστα Κοζάνης: Ανοίγουν στο κοινό, τα Αρχοντικά Πούλκως και Μαλιόγκα

14:07 18/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανοίγουν για το κοινό, την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, τα Αρχοντικά Πούλκως και Μαλιόγκα στην Σιάτιστα του Δήμου Βοίου Κοζάνης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της αποκατάστασης τους, από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Αρχοντικό Πούλκως Αριστερά και Αρχοντικό Τζώνου Δεξιά

Πρόκειται για δύο από τα 4 συνολικά Αρχοντικά που ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού στην περιοχή της Σιάτιστας, όπου ο αριθμός των Αρχοντικών υπερβαίνει τα 100, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών αλλά

και των δημοτικών.

Αρχοντικό Νεραντζόπουλου Αριστερά και Αρχοντικό Μαλιόγκα Δεξιά

«Η αποκατάσταση των δύο αρχοντικών κρίθηκε απολύτως αναγκαία, για να μην καταστραφούν και ταυτόχρονα να αναδειχθούν», δήλωσε στην ΕΡΤ Κοζάνης, η αρχαιολόγος και προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη, υπογραμμίζοντας ότι «είναι δύο σπουδαία αρχοντικά, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τον πλούσιο εσωτερικό τους διάκοσμο, με βιτρώ, τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτα εντυπωσιακής μορφής».

Αρχοντικό Πούλκως-Εσωτερικός διάκοσμος

Οι εργασίες αποκατάστασης του Αρχοντικού Μαλιόγκα πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ενώ η αποκατάσταση του Αρχοντικού της Πούλκως στην Σιάτιστα, ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες και τα εγκαίνια του θα γίνουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Από το αρχοντικό Μαλιόγκα

Τα δύο αρχοντικά θα είναι ανοιχτά για τους επισκέπτες την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, με την δράση «Ζωντανεύοντας τις μνήμες και τα μνημεία» , στην οποία συμμετέχει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης, η κ. Χονδρογιάννη ανέφερε επίσης ότι « θα χρειασθεί να γίνει και η αποκατάσταση των δύο αρχοντικών, του Νεραντζόπουλου και του Τζώνου στην Σιάτιστα, τα οποία μαζί με τα αρχοντικά που ανοίγουν την Δευτέρα, ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού».

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Αντώνης Μαυρίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα