Σφοδρές μάχες στο Χαλέπι-Έξι νοσοκομεία βομβαρδίστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα

23:34 3/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε εξέλιξη η μητέρα των μαχών προκειμένου να ανακαταληφθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις το Χαλέπι. Δραματικές είναι οι ώρες για περίπου 250.000 κατοίκους, που παραμένουν εγκλωβισμένοι εν μέσω άγριου σφυροκοπήματος της πόλης από όλες τις πλευρές.

Δυνάμεις του συριακού καθεστώτος με την υποστήριξη σφοδρών και μαζικών αεροπορικών βομβαρδισμών της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας απέσπασαν σήμερα από τους αντάρτες κι άλλες θέσεις γύρω από το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, η ανάκτηση του πλήρους ελέγχου της οποίας από τη Δαμασκό μπορεί να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής στον πόλεμο

που μαίνεται στη χώρα από το 2011.
Η αντεπίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων σχεδόν εκμηδένισε τα εδαφικά κέρδη των ανταρτών κατά τη διάρκεια της εφόδου που άρχισαν την Κυριακή για να σπάσουν την πολιορκία των συνοικιών τους, στο ανατολικό τμήμα του Χαλεπιού.
Η έφοδος αυτή θεωρείται η μεγαλύτερη και η σημαντικότερη επιχείρηση των ανταρτών στο Χαλέπι έπειτα από εκείνη του 2012, όταν κατέλαβαν τη μισή οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας.

Στόχος της επίθεσης των ανταρτών ήταν να καταλάβουν τη συνοικία Ραμούσα, που ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, στη νοτιοδυτική περιφέρεια του Χαλεπιού. Ο έλεγχος αυτής της συνοικίας θα επέτρεπε στους αντάρτες να αποκτήσουν έναν νέο οδικό άξονα ανεφοδιασμού των ανατολικών συνοικιών της πόλης. Μέσω της συνοικίας αυτής εξάλλου διέρχεται μεγάλο μέρος των εφοδίων για τον στρατό και για τους αμάχους στο δυτικό τμήμα του Χαλεπιού.

Στο μεταξύ, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε πως ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι «μετριοπαθείς» αντάρτες στο Χαλέπι εξαπέλυσαν επίθεση με τη χρήση ενός τοξικού αερίου χθες Τρίτη, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων Interfax και RIA Novosti, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 7 άνθρωποι και 20 άνθρωποι να διακομιστούν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα.

Ο υποστράτηγος Σεργκέι Σβάρκοφ είπε ότι μέχρι στιγμής, 372 άμαχοι, ανάμεσά τους 76 παιδιά, έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι και 94 αντάρτες έχουν παραδοθεί έπειτα από το άνοιγμα των «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην πόλη.
Σύμφωνα με τον Σβάρκοφ, «οι τρομοκράτες προσπαθούν να εμποδίσουν τους κατοίκους να φύγουν από το ανατολικό τμήμα του Χαλεπιού και απειλούν τον κόσμο ότι θα προχωρήσουν σε δημόσιες εκτελέσεις».

Έξι νοσοκομεία βομβαρδίστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα

Οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας βομβάρδισαν από αέρος έξι νοσοκομεία στην περιοχή του Χαλεπιού μέσα σε μία εβδομάδα, προχωρώντας σε πλήγματα που αποτελούν εγκλήματα πολέμου, όπως κατήγγειλε η οργάνωση Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Physicians for Human Rights, PHR), η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Περισσότεροι από 250.000 έχασαν τη ζωή τους από αυτούς τους βομβαρδισμούς.

«Από τον Ιούνιο, βλέπουμε ολοένα και περισσότερες αναφορές για επιθέσεις ενάντια σε αμάχους στο Χαλέπι και επιδρομές στις ιατρικές εγκαταστάσεις που έχουν απομείνει στην περιοχή», σημείωσε η Ουίντνι Μπράουν, διευθύντρια των προγραμμάτων της οργάνωσης.
«Καθεμιά από αυτές τις επιθέσεις συνιστά έγκλημα πολέμου», υπογράμμισε η Μπράουν.

«Οι βομβαρδισμοί, η έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας και η αποτυχία των Ηνωμένων Εθνών να διανείμουν οποιοδήποτε είδος αρωγής σημαίνει πως ο αριθμός των νεκρών μπορεί σύντομα να είναι καταστροφικός», τόνισε η Μπράουν.

Οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επισήμαναν πως έχουν καταγράψει περισσότερες από 370 επιθέσεις σε 265 ιατρικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου και τους θανάτους 750 μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα