Σέρρες : Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης Αμπελώνων 2017-2018

03:16 12/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Έως 15 Μαΐου θα γίνονται οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για την ένταξη τους στο πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων 2017-2018. Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τα οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων ή τη δημιουργία νέων. ΟΙ αιτήσεις κατατίθενται στα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης

Σερρών. Στόχο τους προγράμματος είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, η εγκατάσταση ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, η εισαγωγή σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και η διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος.

Οι δράσεις που καλύπτει το πρόγραμμα είναι:

Η αλλαγή ποικιλίας των αμπελώνων, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολιασμού.

Η εκρίζωση και επαναφύτευση των αμπελώνων στο ίδιο ή σε άλλο αγροτεμάχιο ισοδύναμης έκτασης.

Η φύτευση αμπελώνων με άδεια από το εθνικό αποθεματικό.

Η βελτίωση των τεχνικών διαχείρισης.

Δεν καλύπτεται η ανανέωση των αμπελώνων που φτάνουν στο τέλος του κύκλου της φυσικής τους ζωής δηλαδή η αναφύτευση μη παραγωγικών αμπελώνων. Η ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου για συμμέτοχή στο πρόγραμμα ορίζεται στο 1 (ένα) στρέμμα.

Δεν είναι επιλέξιμοι για ένταξη στο πρόγραμμα παραγωγοί που έχουν ενταχθεί τις τελευταίες δύο περιόδους εφαρμογής (2015-16 & 2016-17) και αμπελοτεμάχια που έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση κατά τις δέκα προηγούμενες οικονομικές περιόδους.

Η νέα φυτεία θα πρέπει να διατηρηθεί για χρονική περίοδο τουλάχιστον οκτώ ετών από το οικονομικό έτος πληρωμής.

H έγκριση και η ένταξη στο πρόγραμμα των επιλέξιμων αιτήσεων και εκτάσεων ακολουθεί την Υπουργική Απόφαση κατανομής των διαθέσιμων κονδυλίων του αρμόδιου υπουργείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα