Σέρρες : Ανησυχητικά τα στοιχεία για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

09:12 16/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τον σακχαρώδη διαβήτη, σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως επεσήμαναν η ΜPhil, PhD, Ενδοκρινολόγος εξειδικευθείσα στο The Middlesex Hospital , UCL, του Λονδίνου, διδάκτωρ Ιατρικής του ΑΠΘ Τασούλα Τσιλχοροζίδου και ο ειδικός Παθολόγος Γιάννης Ουβένης, σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος

Σερρών και παραχώρησαν, την Δευτέρα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη.

Όπως σημείωσαν ο σακχαρώδης διαβήτης καλπάζει και απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Θεωρείται η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη «χρόνια πάθηση» με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος, ενώ η πρόληψη και η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση του θα πρέπει να αποτελέσει το πρωταρχικό μέλημα όλων των Συστημάτων Υγείας. Παγκοσμίως ο συνολικός αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη ξεπερνά τα 300.000.000, ενώ αποτελεί βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως, καθώς συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων , νεφρικής ανεπάρκειας , μονίμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς και άλλων σοβαρών επιπλοκών.

Στην χώρα μας, είπαν, περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι, ποσοστό 12%, αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη . Κάθε χρόνο 35.000 – 40.000 άνθρωποι ανακαλύπτουν για πρώτη φορά το πρόβλημα , μεταξύ των οποίων και περισσότερα από 600 παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών.

Επεσήμαναν, πως τα τελευταία χρόνια η μεγάλη αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας , έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών από πολύ μικρή ηλικία και την δημιουργία απρόβλεπτων συνεπειών για την ποιότητα και το μέλλον της ζωής των παιδιών. Η Ελλάδα έχει το δυστυχές προνόμιο να κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία και είναι επιτακτική ανάγκη η ευαισθητοποίηση όλων.

Όπως είπαν, οι βασικές αρχές για την αντιμετώπιση του διαβήτη αποτελεί η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής και πρωτίστως η συστηματική σωματική δραστηριότητα και άσκηση. Η διατροφή και γενικά ο τρόπος ζωής ενός ανθρώπου σε Σακχαρώδη Διαβήτη αποτελεί παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα