Σεμινάριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε εκπαιδευτικούς της Ξάνθης

11:25 6/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με αντικείμενο τα ανθρώπινα δικαιώματα και το προσφυγικό ζήτημα πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη το τελευταίο τριήμερο με αρκετά μεγάλη συμμετοχή.

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στο Πρώτο Δημοτικό Σχολείο και συμμετείχαν εκπαιδευτικοί της Α’ και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στο χειρισμό βιωματικών εργαλείων για την ανάπτυξη αυτών των εννοιών στο σχολικό περιβάλλον

και τους μαθητές και την περαιτέρω εμβάθυνση.

Διοργανώθηκε από το Πανελλήνια Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με συμμετοχή εκπαιδευτών από όλη την Ελλάδα, ως μέρος ενός προγράμματος που λέγεται «αν ήσουν εσύ» με στόχο την ευαισθητοποίηση για τα εν λόγω θέματα στην Ξάνθη έγινε σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις εκπαίδευσης και το ΚΠΕ Βιστωνίδας .

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του σεμιναρίου στην Ξάνθη, Θεατροπαιδαγωγό Νάσια Χολέβα, όσοι συμμετέχουν έχουν καταγεγραμμένη ευαισθησία για τα θέματα αυτά και αυτό που ενδιαφέρει εκπαιδευτές και συμμετέχοντες είναι η συνολική αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και το κύτταρο του σχολείου, δηλαδή σε σχέση και με τους γονείς καθώς είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί αρκετά και έχει και πολιτικές φορτίσεις. Όπως διαπιστώνεται πάντως, τα αποτελέσματα είναι αρκετά θετικά και δίνουν την ευκαιρία μέσα από τα παιχνίδια ρόλου να κατανοήσουν οι μαθητές «τη θέση του άλλου», όπως είναι και ο τίτλος του προγράμματος.

«Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν δίνει πάντα χώρο και χρόνο στην ανάπτυξη αυτών των αντικειμένων και αλλά αυτό επαφίεται στη δημιουργικότητα των εκπαιδευτικών, όπως πολλά πράγματα στην εκπαίδευση» είπε η Ν. Χολέβα και πρόσθεσε πως τα αποτελέσματα είναι θετικά και πολλές αυτές τις δεξιότητες εντάσσονται οργανικά μέσα στο καθημερινό μάθημα των εκπαιδευτικών. Λόγω της εμπειρίας του διαπολιτισμικού περιβάλλοντος, το επίπεδο χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα υψηλό από τους εκπαιδευτές στην Ξάνθη, όπου θεωρούν ότι υπάρχει γόνιμη αλληλεπίδραση. Στο σεμινάριο συμμετέχουν εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ξεκίνησε την Παρασκευή.

Keywords
Τυχαία Θέματα