Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία (live)

15:18 27/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ξεκίνησε η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης την οποία κατέθεσαν 13 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Πώληση Βλημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και Αεροπορικών Βομβών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία με Διακρατική Συμφωνία». Η συζήτηση γίνεται με τη διαδικασία διευρυμένης επερώτησης και στην συνέχεια το λόγο θα πάρουν τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς και ο υπουργός ‘Αμυνας Πάνος

Καμμένος.

Η πρόεδρος της συνεδρίασης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, έδωσε τον λόγο στον βουλευτή της ΝΔ, Ιώαννη Τασούλα, ο οποίος είναι ένας από τους ερωτώντες, ο οποίος στην πρωτολογία είπε ότι «ο κ. Καμμένος υφάρπαξε την έγκρισή της επιτροπής καθώς έκανε συμφωνία με ιδιώτη μεσάζοντα και επιμένει σε αυτή τη συμφωνία και ότι τάχα είναι διακρατική. Είναι συμφωνία αίσχους για την Ελλάδα, συμφωνία αίσχους για τον κ. Καμμένο και ζητάμε από τον πρωθυπουργό να ενεργήσει αναλόγως, όχι πείθοντας εμάς με λόγια αλλά με πράξεις».

Σύγκρουση κορυφής αναμένεται στη Βουλή για τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία (video)

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο Θανάσης Δαβάκης, βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας.

.@adavakis : «Η @neademokratia ελέγχει τον σήμερα υπουργό Άμυνας για αποφάσεις πράξεις παραλείψεις σε έξι συγκεκριμένα χρονικά σημεία» #live pic.twitter.com/uFqWZ6Y7qe

ΕΡΤ Α.Ε. (@ERTsocial) November 27, 2017

Για πράξη εξαπάτησης της Βουλής έκανε λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της ΝΔ, και «ενδεχόμενη απόπειρα λαθρεμπορίου και μίζας», κατά τη διάρκεια της δικής του τοποθέτησης και απεθυνόμενος στον υπουργό Άμυνας είπε «μας παραπλανήσατε εκ λάθους ή εκ δόλου για να τα αρπάξετε;».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ανέφερε χαρακτηριστικά «[…] Κι ενώ σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα της διαφύλαξης του απορρήτου εμφανίζεται η κυβέρνηση παντελώς ανίκανη, οι υπουργοί της έχουν το θράσος να διασύρουν και να τιμωρούν εκδικητικά αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και διπλωματικούς υπαλλήλους επειδή τόλμησαν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους».

Ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ, Αναστάσιος Δημοσχάκης καταλόγισε στον Πάνο Καμμένο ότι από την αρχή της θητείας επιδόθηκε σε δημόσιες σχέσεις επισκεπτόμενος, νησίδες και φυλάκια δημιουργώντας θολά νερά και τον κατηγόρησε για «πολιτική βουλιμία» καθώς και «διάθεση υπερ-συγκεντρωτισμού εξουσιών» και πως στόχος ήταν να αλώσει πολιτικά το υπουργείο.

Ο Σίμος Κεδίκογλου στην τοποθέτησή του έθεσε ερωτήματα όπως «γιατί ήταν απαραίτητος μεσάζοντας σε μία υπόθεση όπου ο αγοραστής και ο πωλητής βρίσκονται σε άμεση επαφή και έχουν μάλιστα παρελθόν καλής συνεργασίας» καθώς και γιατί «έπρεπε ντε και καλά να είναι ο συγκεκριμένος μεσάζοντας».

Τελευταίος επερωτών ήταν ο Κώστας Τσιάρας, ο οποίος είπε «οι διακρατικές συμφωνίες έχουν απόρρητα σημεία; Έχουν σημεία που δεν μπορούν να δουν οι βουλευτές της Επιτροπής Εξοπλισμών; Πού το είδατε αυτό γραμμένο;» και συνέχισε λέγοντας «Ξέρετε ότι με βάση τη Σαρία δεν μπορεί το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας να το εκπροσωπεί κανείς αλλόθρησκος ή αλλοεθνής;».

Στο μεταξύ, τον λόγο πήρε εκτός διαδικασίας ο Νίκος Φίλης προκειμένου να απαντήσει στις προσωπικές αναφορές που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του.

Στο βήμα, ανέβηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, λέγοντας «Το παραμύθι τελειώνει εδώ» διαμήνυσε από το βήμα της Βουλής, «ένα παραμύθι ψεύδους, κατασυκοφάντησης, λασπολογίας το οποίο φτάνει στα όρια της εθνικής μειοδοσίας» και ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μια καθ’ όλα νόμιμη διακρατική συμφωνία.

«Έγινε μία προσφορά σε πενταπλάσια από την τιμή αγοράς απαξιωμένων πυρομαχκών τα οποία θα πληρώναμε σε λίγα χρόνια για να καταστρέψουμε και την αποδεχθήκαμε. Ως υπουργός επέλεξα να φέρω 66 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου και να ενισχύσω τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των επιτελείων και δεν έμεινα στα τυπικά».

.@PanosKammenos «Δεν υπάρχει καμία αναφορά ταξιάρχου, αλλά ένας ταξίαρχος εκλήθη σε απολογία.»#live #ΕΡΤ1 pic.twitter.com/j21jj3wfMd

ΕΡΤ Α.Ε. (@ERTsocial) November 27, 2017

Αναφορικά με τον Ηλία Παπαδόπουλο, είπε ότι «ο δικηγόρος του Παπαδόπουλου είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Ας σηκώσει το χέρι του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας για να δούμε ποιοι έχουν σχέση με τον κ. Παπαδόπουλο».

.@PanosKammenos «Ο Ηλίας Παπαδόπουλος που δεν ξέρετε ήταν σε ελληνική αποστολή στη Ρωσία το 1988 μαζί με την κ. Μπακογιάννη»#live #ΕΡΤ1 pic.twitter.com/VpAmDDEtv4

ΕΡΤ Α.Ε. (@ERTsocial) November 27, 2017

Ο υπουργός Άμυνας έκανε αναφορά για απειλητικό τηλεφώνημα προς τον ίδιο και την οικογένειά του πριν από ένα μήνα. Και όπως αποκάλυψε αφού ενημέρωσε τη Διώξη Εκβιαστών. Μετά την άρση απορρήτου στην οποία συμφώνησε, οι έρευνες τον ενημέρωσαν ότι σήμερα εκλήθη ο κ. Πατεράκης, ο οποίος κάλεσε από το τηλέφωνο της ετιαρείας του.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε στον υπουργό Άμυνας, αναφορικά με την καταγγελία του Πάνου Καμμένου και είπε τα εξής: «Άγνωστος σε μένα πολίτης (σ.σ: ο κ. Πατεράκης). Η αστυνομική ιστορία στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Καμμένος μου είναι παντελώς άγνωστη. Επειδή έχω ακούσει στην αίθουσα αυτή πολλές αστυνομικές ιστορίες του κ. Καμμένου κι όλες κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων πιθανολογώ ότι κι αυτή θα είναι άλλη μία» και συμπλήρωσε πως «Ο κ. Πατεράκης, παραβρέθηκε στην εκδήλωση με εν ενεργεία υπουργό της κυβερνήσεώς σας που έχει σχέση με τα ναυπηγεία».

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Μάκης Βορίδης.

.@MakisVoridis «Δέχεστε οτι το κράτος δεσμεύεται από την υπογραφή του Σμηνάρχου, αλλά δεν δέχεστε αυτό που λέει ο πρέσβης μας» #live #ΕΡΤ1 pic.twitter.com/p44KAL1CnN

ΕΡΤ Α.Ε. (@ERTsocial) November 27, 2017

Σχετική είδηση: Π. Καμμένος: Καθ’ όλα νόμιμη διακρατική η συμφωνία με τη Σ. Αραβία

Σφοδρή επίθεση Μητσοτάκη σε Τσίπρα -Καμμένο

Keywords
Τυχαία Θέματα