Σε πολεμική ετοιμότητα η Τουρκία μετά το δημοψήφισμα των Κούρδων

10:22 27/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι απειλές της Άγκυρας μιλούν ανοικτά πλέον για αιματοκύλισμα, καθώς τα ανεπίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη χθες έδειξαν «Ναι» με ποσοστό περίπου 93% για ανεξαρτησία των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ. «Το να συμπεριληφθεί και το Κιρκούκ στα σχέδια ανεξαρτησίας αποτελεί πρόταση αιματοκυλίσματος του Ιράκ δια στόματος Μεσούτ Μπαρζανί», ανέφερε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, επαναλαμβάνοντας ότι το δημοψήφισμα

συνιστά «καταστροφική» απόφαση.

'Israeli flags won’t save you': #Erdogan threatens Iraqi Kurds with famine over referendum pic.twitter.com/k8SyR8nALr

— RT (@RT_com) September 26, 2017

‘Ολες σχεδόν οι τουρκικές εφημερίδες έχουν αφιερώσει τα πρωτοσέλιδά τους στην «απειλή πόλεμου του Πρόέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προειδοποίησε τους Κούρδους με αντίποινα μέχρι λιμοκτονίας αλλά και με στρατιωτική δράση, τονίζοντας ότι ο στρατός της Τουρκίας δεν μετέβη στα σύνορα, στο Σιλόπι, «άσκοπα».

Επικίνδυνη εξέλιξη χαρακτηρίζεται η άφιξη Ιρακινών στρατιωτών στην περιοχή Σιλόπι, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ευρείας κλίμακας άσκηση του τουρκικού στρατού. Από σήμερα, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, η άσκηση -που διευρύνεται κι άλλο- θα διεξάγεται από κοινού με τον ιρακινό στρατό.

Μόσχα και Παρίσι προειδοποιούν το ιρακινό Κουρδιστάν να μην προχωρήσει σε ανεξαρτητοποίηση και επικαλούνται τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι ενώ η Μόσχα σέβεται τις εθνικές φιλοδοξίες των Κούρδων και παράλληλα τάσσεται υπέρ της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ.

«Αυτό που θα ήταν σήμερα καλύτερο είναι το ιρακινό Κουρδιστάν να ενσωματωνόταν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, με την μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία», δήλωσε ο γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν τονίζοντας: «Δεν είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή για ανεξαρτητοποίηση. θα προκαλούσε νέες μεγάλες κρίσεις στη Μέση Ανατολή σε μια περίοδο που το Ισλαμικό Κράτος δέχεται σαρωτικό πλήγμα στο Ιράκ».

Iraqi Kurd referendum: Erdogan warns of sanctions hunger

BBC News (World) (@BBCWorld) September 26, 2017

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα και η Βουλή ζητά την παρέμβαση του ιρακινού στρατού.

Η ένταση ωστόσο κορυφώνεται με επίκεντρο το Κιρκούκ, επαρχία πλούσια σε πετρέλαιο με ανάμικτο κουρδικό, αραβικό και τουρκμενικό πληθυσμό, που ψήφισε συντριπτικά «Ναί» στο δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση της Βαγδάτης διέταξε την αποπομπή του κούρδου κυβερνήτη της επαρχίας και εκφράζονται φόβοι ότι θα ξεσπάσουν συγκρούσεις ανάμεσα στον ιρακινό στρατό και τους κούρδους Πεσμεργκά που φρουρούν την επαρχία.

Οι Κούρδοι ηγέτες έχουν ξεκαθαρίσει ότι το «ναι» στο δημοψήφισμα δεν θα ενεργοποιήσει αυτόματα διακήρυξη ανεξαρτησίας αλλά σηματοδοτεί έναρξη διαπραγματεύσεων για την απόσχιση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:Ιράκ: Μαζικό «ναί» των Κούρδων υπέρ ανεξαρτησίας – Διεθνείς αντιδράσεις
Σχετική είδηση:Δημοψήφισμα στο ιρακινό Κουρδιστάν με ασκήσεις πολέμου από Ιράν- Τουρκία

Keywords
Τυχαία Θέματα