Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας τιμάται η Μεγαλόχαρη – Αυστηρό μήνυμα του ΠτΔ προς Τουρκία

13:13 15/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Για άλλη μια χρονιά πιστοί από την βόρεια Ελλάδα κατακλύζουν την Παναγία Σουμελά στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, για την πανηγυρική γιορτή του Δεκαπενταύγουστου.

Την αξίωση της Ελλάδας να ζητήσει η Τουρκία «ειλικρινή συγγνώμη» για τη Γενοκτονία σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού προέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ χαρακτήρισε «αυθαιρεσία» των τουρκικών Αρχών το γεγονός ότι

δεν επέτρεψαν να τελεστεί η Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα. «Καμία απαγόρευση, απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχεται, δεν πρόκειται να κάμψει το θρησκευτικό φρόνημα και την ιστορική μνήμη του Έθνους των Ελλήνων», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου, στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

«Είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό και για όλους εμάς που καταγόμαστε από παππούδες και γιαγιάδες που ήρθαν από τον Πόντο, από την Καππαδοκία, από την Ανατολική Θράκη, τη Μικρά Ασία, είναι ιδιαίτερα συγκινητικό και ιδιαίτερα συμβολικό να βρισκόμαστε εδώ, όπου είναι η εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Είναι πολύ σημαντικά αυτά που δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και νομίζω ότι δίνουν τον τόνο και το περιεχόμενο της ημέρας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Στην Τήνο βρίσκονται ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Το μεγαλύτερο όπως κάθε χρόνο προσκύνημα γίνεται στην Τήνο με τους πιστούς γονυπετείς να φτάνουν στο ναό της Ευαγγελίστριας για να εκπληρώσουν το τάμα τους στην εικόνα της Παναγίας, εκεί όπου βρέθηκε η Εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Μάλιστα, η εύρεση της Αγίας Εικόνας το 1823 θεωρήθηκε θεϊκός οιωνός για το δίκαιο και την επιτυχία της επανάστασης ενάντια στον τουρκικό ζυγό.

Στην Πάρο, εκατοντάδες ήταν και εφέτος οι πιστοί για προσκύνημα στον παλαιοχριστιανικό ναό της Εκατονταπυλιανής. Στην Εκατονταπυλιανή βρέθηκαν για προσκύνημα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουϊκ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ, Γιάννης Βρούτσης.

Στο νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο, όπου τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το ιστορικό μοναστήρι, οι μοναχοί του τηρούν το έθιμο του Επιταφίου της Παναγίας, έθιμο με βυζαντινές καταβολές. Ο χρυσοποίκιλτος Επιτάφιος της Παναγίας περιφέρεται στα σοκάκια του νησιού σε μεγαλοπρεπή πομπή, ενώ οι καμπάνες του μοναστηριού και των άλλων εκκλησιών ηχούν ασταμάτητα.

Όχι μια, αλλά με δυο τελετουργίες γιορτάζουν στη Νίσυρο κάθε Δεκαπενταύγουστο. Η μια γίνεται στην Παναγιά Σπηλιανή κι είναι η επίσημη εκκλησιαστική από τους ιερείς, οι οποίοι λιτανεύουν την εικόνα της Παναγίας έως το χωριό, για να ευλογήσει το πανηγύρι, ενώ η δεύτερη είναι παραδοσιακή τελετουργία και γίνεται από τις μαυροντυμένες Eννιαμερίτισσες, όπως λέγονται οι γυναίκες που έχουν ταχθεί στη Θεοτόκο.

Η Παναγιά του Χάρου στους Λειψούς είναι εικόνα μοναδική στην χριστιανική παράδοση, καθώς η Παναγία δεν κρατάει το Θείο Βρέφος, αλλά τον Εσταυρωμένο Χριστό, και εορτάζεται στις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα της Παναγίας. Σύμφωνα με το έθιμο, που τηρείται από το 1943, τοποθετούνται την άνοιξη κρινάκια γύρω από την εικόνα τα οποία στη συνέχεια ξεραίνονται και ανθίζουν ξανά, τον Αύγουστο.

Στην Αχαΐα, ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πανηγυρίζει η ιστορική μονή του Μεγάλου Σπηλαίου.Η Μονή, η οποία κτίστηκε το 362, βρίσκεται στο δρόμο που ενώνει την εθνική οδό Πατρών, στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου της οροσειράς του Χελμού, επάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού. Κάθε χρόνο, πλήθος πιστών φθάνει στην μονή για να προσκυνήσει την ιερή εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας, που είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Στην Αιτωλοακαρνανία, στη Σφήνα Αγρινίου, ή Κυψέλη όπως είναι το σημερινό όνομα της κοινότητας, κάτοικοι και επισκέπτες τιμούν την εορτή της Παναγίας Σουμελά και ακολουθεί γλέντι ποντιακό. Πριν από περίπου επτά χρόνια, έφθασε στην κοινότητα ακριβές αντίγραφο της ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελά.

Στην Κεντρική Εύβοια το γνωστότερο όλων είναι το πανηγύρι του Οξυλίθου, στο οποίο νέοι και νέες μαζεύονται την παραμονή της γιορτής της Παναγίας και φτιάχνουν το πατροπαράδοτο στιφάδο, ενώ ακολουθεί γλέντι στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.

Τα «φιδάκια της Παναγιάς» στην Κεφαλονιά είναι κάθε Δεκαπενταύγουστο πόλος έλξης, καθώς χιλιάδες κόσμου συγκεντρώνεται στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στα χωριά Mαρκόπουλο και Αργίνια στη νότια Κεφαλονιά. Η παράδοση θέλει τα φιδάκια να φέρνουν καλή τύχη στο νησί και αν δεν εμφανιστούν, ο οιωνός είναι κακός, όπως έγινε, για παράδειγμα, την χρονιά των καταστρεπτικών σεισμών, το 1953.

Η Παναγιά Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Κομοτηνή. Με κάθε μέσο σπεύδουν οι πιστοί την παραμονή της γιορτής των εννιάμερων της Παναγίας στην μονή Βαθυρρυάκος δεκαπέντε χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή, στην παλιά εθνική οδό Κομοτηνής-Ξάνθης, για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα που στην επιφάνειά της απεικονίζεται η Παναγία Βρεφοκρατούσα ή Γλυκοφιλούσα που βρέθηκε εκεί όπου σήμερα βρίσκεται ο αμπελουργικός σταθμός, στο λεγόμενο «Κιρ Τσιφλίκ».

Τα μηνύματα των κομμάτων

Την ανάγκη να κρατήσουν οι Έλληνες ακόμα πιο γερά την πίστη τους και να βγουν μια ώρα αρχύτερα από την επώδυνη κρίση ανέδειξε στο μήνυμά του για τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εκκλησιάστηκε στο χωριό Χωραφάκια του Ακρωτηρίου Χανίων.
«Με πίστη, αρχές και αξίες θα βγούμε ταχύτερα από την κρίση», αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «είναι και ημέρα που μεγαλώνει τη θλίψη για όσα πρωτοφανή και θλιβερά διαπράττονται τον τελευταίο καιρό, από ελάχιστους – ευτυχώς – βέβηλους, σε βάρος της Εκκλησίας μας. Από ανθρώπους που ούτε καν αντιλαμβάνονται τις παραδόσεις, την κληρονομιά και τον πολιτισμό της Πατρίδας μας».

«Ο Ελληνισμός προσβλέπει στη βοήθεια της Μεγαλόχαρης», τόνισε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Η Μεγαλόχαρη ας είναι οδηγός στον αγώνα για σωτηρία», ανακοίνωσε η Χρυσή Αυγή.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα