Σε δημοπρασία ο Apple 1, ίσως ο πρώτος της εταιρείας

15:43 29/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Για 815.000 δολάρια (περίπου 727.000 ευρώ) πωλήθηκε, σε δημοπρασία, ο Apple 1, ένας από τους πρώτους υπολογιστές που δημιούργησε η πασίγνωστη εταιρεία και θεωρείται, από τους… πιστούς, το «δισκοπότηρο» των ηλεκτρονικών του παρελθόντος.

Το 1976, οι Τζομπς και Βόζνιακ, που δημιούργησαν την Apple, είχαν κατασκευάσει μόλις 200 κομμάτια από τους συγκεκριμένους υπολογιστές.

Στο μοντέλο, το οποίο δημοπρατήθηκε,

υπάρχουν εμφανή σημάδια ότι αποτελεί ένα από τα πρωτότυπα και είναι πιθανόν να είχε φτιαχτεί προτού κατασκευαστούν τα υπόλοιπα 199. «Είναι ένας από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος υπολογιστής Apple», δήλωσε στο BBC ένας ιστορικός υπολογιστών.

Ο συγκεκριμένος υπολογιστής δεν είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος Apple 1, αφού τον Οκτώβριο του 2014 είχε πωληθεί αντίστοιχος στη Νέα Υόρκη προς 905.000 δολάρια. Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Charitybuzz, οι ειδικοί αρχικά πίστευαν πως η τιμή του εν λόγω υπολογιστή θα έφτανε το 1 εκατομμύριο δολάρια, όμως απ’ ό,τι φαίνεται έκαναν λάθος.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του εκπρόσωπος του Charitybuzz, περίπου «80 πλειοδότες» παρακολουθούσαν τη δημοπρασία. Οι υπεύθυνοι δήλωσαν ότι, το 10% του ποσού που συγκεντρώθηκε θα προσφερθεί στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Leukemia and Lymphoma Society για την καταπολέμηση της λευχαιμίας και του λεμφώματος.

Ο Γκλεν και η Σάνον Ντέλιμορ, που κατάφεραν με την προσφορά τους να αποκτήσουν τον Apple 1, δήλωσαν ότι σκοπεύουν να τον διαθέσουν σε σχολεία και πανεπιστήμια, ώστε να αποτελέσει έμπνευση για τους νέους ανθρώπους και τους εφήβους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα