Σε απεργία πείνας οι πρόσφυγες στο Σχιστό – 17 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του βόρειου Αιγαίου

11:14 18/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Απεργία πείνας έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο ημέρες οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο κέντρο φιλοξενίας του Σχιστού καθώς διαμαρτύρονται ενάντια στην πολιτική των κλειστών συνόρων της ΕΕ.

«Τα σύνορα μπορούν να τα περάσουν και να πάνε στις αγαπημένες τους χώρες αυτοί που έχουν λεφτά, αλλά η ΕΕ τα κρατάει κλειστά για εμάς που ζητάμε άσυλο» αναφέρεται σε ένα από τα πανό που ήταν αναρτημένα την Τρίτη σε διάφορα σημεία του πρώην στρατοπέδου.

Οι πρόσφυγες ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα για να μπορέσουν να φύγουν προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Στο μεταξύ, μόλις 17 μετανάστες

και πρόσφυγες πέρασαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του βόρειου Αιγαίου.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, στη Λέσβο και στη Χίο πέρασαν από τρία άτομα ενώ στη Σάμο πέρασαν 11 άτομα. Εγκλωβισμένοι στα νησιά του βορείου Αιγαίου, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, καταγεγραμμένοι στα hot spots των τριών νησιών, ζουν σήμερα 6.826 άτομα. Στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο 3.655, στη Χίο 2.279 και στη Σάμο 892.

Με έκτακτη πτήση αεροπλάνου της Astra, για τα Άδανα της Τουρκίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη το πρωί, στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η επαναπροώθηση τεσσάρων Σύρων προσφύγων. Το αεροπλάνο θα μετέφερε αρχικά 12 Σύρους όμως οι οκτώ το ξανασκέφτηκαν και ζήτησαν άσυλο οπότε και η διαδικασία της επαναπροώθησης έγινε μόνο για τους τέσσερις.

Πηγή: Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

The post Σε απεργία πείνας οι πρόσφυγες στο Σχιστό – 17 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του βόρειου Αιγαίου appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα