Σάμος: Στον υπουργό παιδείας για το σχολείο των Φούρνων

10:31 22/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανοικτή επιστολή προς τον υπουργό παιδείας απέστειλε ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού – Νηπιαγωγείου Φούρνων με την οποία του γνωστοποιούν την κατάσταση που επικρατεί με το δημοτικό σχολείο αναλύοντας το ιστορικό των διεκδικήσεων από το 2013.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει :

«Αξιότιμε κύριε Γαβρόγλου,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση που επικρατεί στο Δημοτικό Σχολείο Φούρνων Κορσεών , αλλά κατ’ επέκταση και στο νησί μας.

Έως το Σχολικό Έτος 2013-2014 το Σχολείο μας παρέμεινε 6/θέσιο, δηλ.

με 6 δασκάλους και τον Δ/ντή. Στους υποβιβασμούς όμως σχολικών μονάδων του 2014, το Σχολείο μας υποβιβάστηκε σε 4/θέσιο. Ύστερα από διαλογική συζήτηση με το Υπουργείο Παιδείας, πείσαμε με τα επιχειρήματά μας την τότε ηγεσία και με Υπουργική Απόφαση , δόθηκε αναστολή εκτελέσεως της αποφάσεως για το σχολικό έτος 2014-2015.

Κατά το Σχολικό Έτος 2015-2016, πάλι με Υπουργική Απόφαση, δόθηκε αναστολή εκτελέσεως της αποφάσεως.

Κατά το προηγούμενο Σχολικό Έτος 2016-2017 το Σχολείο μας λειτούργησε με 5 δασκάλους και τον Δ/ντή, χωρίς να υπάρχει δάσκαλος για το Ολοήμερο Τμήμα. Δεν διαμαρτυρηθήκαμε καθόλου , αναλογιζόμενοι ότι η χώρ.α μας έχει σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσει και εμείς δεν θα έπρεπε να μείνουμε αμέτοχοι σ’ αυτό. Εξάλλου, αν εξαιρέσουμε κάποιες συνδιδασκαλίες τάξεων, κάθε τάξη είχε τον δάσκαλό της. Με την προσθήκη ειδικοτήτων, της Μουσικής και των Εικαστικών μπορούμε να πούμε ότι η χρονιά κύλησε ομαλά.

Φέτος, με το άνοιγμα το Σχολείων πληροφορηθήκαμε ότι το Σχολείο μας θα λειτουργήσει με 3 δασκάλους και τον Δ/ντή. Αυτό προκάλεσε τεράστια αναστάτωση σε εμάς και μας οδήγησε σε κινητοποιήσεις . Αγιασμός δεν πραγματοποιήθηκε, τα παιδιά μας δεν τα στείλαμε στο Σχολείο καθόλου έως τώρα και από την προηγούμενη Δευτέρα έχουμε κλείσει τις εισόδους του Σχολείου και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να εισέλθει σε αυτό. Έχουμε επικοινωνήσει με όλους τους φορείς που μπορέσαμε να έρθουμε σε επικοινωνία. Πέφτουμε πάνω σε «τοίχους» που μας ακούνε βέβαια, αλλά δεν μας καταλαβαίνου_ν.

Αυτό όμως που οδήγησε σε κοινωνική έκρηξη ήταν η υποχρεωτική μετακίνηση δασκάλου από το Δημοτικό Σχολείο Χρυσομηλιάς προς το Σχολείο μας. Τώρα έχουν ξεσηκωθεί όλοι οι κάτοικοι και φορείς του νησιού μας.

Το πόσο σημαντικό, ουσιαστικό και αναγκαίο είναι για όλους μας η ύπαρξη ενός 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου στο νησί μας είναι κάτι που το πιστεύουμε και το καταλαβαίνουμε όλοι μας. Με ελλείψεις στον τομέα της υγείας, της ακτοπλο’ίας, της άμεσης πρόσβασης σε καταναλωτικά αγαθά, με αρκετές οικογένειες να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, με το ακριτικό νησί μας να θεωρείται από κάποιους ως «γκρίζα ζώνη» και τις συχνές παραβιάσεις από εχθρικά αεροσκάφη να κάνουν τη ζωή μας και την παραμονή μας στο νησί ακόμη πιο δύσκολη. Μόνη μας παρηγοριά είναι ότι τα παιδιά μας τουλάχιστον έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση.

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουμε μία μικρή αύξηση μαθητικού πληθυσμού. Σας διαβεβαιώνουμε ότι σημαντικό ρόλο σ’ αυτό παίζει η ύπαρξη του 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου. Όταν στο πρόσφατο παρελθόν καθυστέρησε υπερβολικά, για 2 συνεχόμενα έτη, η επάνδρωση με εκπ/κό

προσωπικό του Γυμνασίου – Λυκείου Φούρνων είχαμε σημαντική μαθητική άρα και πληθυσμιακή διαρροή.

Όλα αυτά που σας αναφέρουμε τα είδε και τα άκουσε και ο αξιότιμος κ. Βίτσας Δημήτριος, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατά την επίσκεψή του στο νησί και μας υποσχέθηκε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να έχουμε τους 2 δασκάλους μας, όχι μόνο για εφέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Τα ίδια μας υποσχέθηκε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών, όταν κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του για τον καθιερωμένο αγιασμό ήρθαμε στη δεινή θέση να του αναφέρουμε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός στο Σχολείο μας λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Δείξαμε όμως σεβασμό προς τον Σεβασμιότατο, τον τιμήσαμε όπως έπρεπε, άκουσε το πρόβλημά μας, και αναλογιζόμενος τη σοβαρότητα του θέματος μας βοήθησε και είμαστε σίγουροι ότι θα τον έχουμε διαρκώς στο πλευρό μας.

Ζητάμε από εσάς, αξιότιμε κ. Γαβρόγλου να διαισθανθείτε τις ανησυχίες μας και τον προβληματισμό μας και να δώσετε μία οριστική λύση.

Επιθυμούμε από εσάς όπως, μας κάνετε την τιμή να σας συναντήσουμε προσωπικά προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να σας εκθέσουμε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας. Επειδή όμως όπως γνωρίζετε, η μετακίνησή μας εξαρτάται από την ακτοπλοΊ:α μας, σας παρακαλούμε όπως υπάρξει δυνατότητα το ραντεβού μας να οριστεί για τη Δευτέρα, 25/09/2017.

Ευελπιστούμε ότι θα ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας».

Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα