Σάμος: Διεθνές Ιστορικό Τοπόσημο Μηχανικής ανακηρύχθηκε το Ευπαλίνειο Όρυγμα

10:04 30/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια ιδιαίτερη ημέρα για την Σάμο ήταν αυτή της ανακήρυξης του Ευπαλινείου Ορύγματος ως Διεθνές Ιστορικό Τοπόσημο Μηχανικής που πραγματοποιήθηκε παρουσία των συντελεστών αυτής της πρωτοβουλίας αλλά και του ανθρώπου που αφιέρωσε πολλά χρόνια της ζωής του για την ανάδειξη αυτού του μνημείου.

Στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Σάμου έγινε αναφορά στη θαυμαστή εφαρμογή γεωμετρίας, τοπογραφίας, γεωλογίας, υδραυλικής του μοναδικού αυτού αμφίστομου υδραγωγείου. Η σχετική πρόταση ανακήρυξης ήταν πρωτοβουλία της Διεθνούς Περιφέρειας της Αμερικανικής

Ένωσης Πολιτικών μηχανικών με επισπεύδοντα τον τέως Διευθυντή της εν λόγω Περιφέρειας Κων/νο Μέμο, Ομότιμο Καθηγητή ΕΜΠ ο οποίος ήταν ο συντονιστής της συζήτησης.

Χαιρετισμούς απύυθηναν ο δήμαρχοςΣάμου, ο Βουλευτής του νομού, ο αντιπεριφερειάρχης, ο πρώην Νομάρχης Σάμου Μανόλης Κάρλας ενώ την εκδήλωση άνοιξε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου η οποία δήλωσε «Διασχίζοντας το υδραγωγείο νιώθεις το άλμα στο χρόνο. Αποτυπώνεται στο όρυγμα η αγάπη των ανθρώπων που κατάφεραν κάτι το μοναδικό. Όταν υπάρχει συντονισμένη διαχρονική προσπάθεια υπάρχουν τέτοια αποτελέσματα» .

«Δεν είναι απλά ένα υδραγωγείο αλλά ένα μνημείο» δήλωσε ο Hermann Kienast, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.

Αναφέρθηκε στην ιστορία του ορύγματος , την χρονική διάρκεια κατασκευής του υδραγωγείου , ενώ δήλωσε ότι οι ενδείξεις που υπάρχουν δεν μπορούν να προσδιορίσουν την ακριβή ημερομηνία της κατασκευής του. Τόνισε ότι πρόκειται για το πλέον διατηρημένο αρχαικό μνημείο σε όλη την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο το οποίο διατηρήθηκε 2500 χιλιάδες χρόνια και δεν θα πρέπει να θυσιαστεί στο βωμό του τουρισμού όπως δήλωσε με έμφαση.

Ο Elias Sayah, κυβερνήτης της περιφέρειας της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών μηχανικών με τη σειρά του αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του έργου, στις δυσκολίες που υπήρχαν στην κατασκευή του χωρίς ιδιαίτερα μέσα και ευκολίες ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στους κινδύνους που υπήρχαν στις συγκεκριμένες συνθήκες εργασίας για τους χιλιάδες εργάτες που χρειάστηκαν στη δεκαετία που διήρκεσε η ολοκλήρωσή του Ευπαλινείου.

Αμέσως μετά την εκδήλωση στο Δημαρχείο όλοι κατευθύνθηκαν στην νότια είσοδο του Ευπαλινείου όπου ο κ. Elias Sayah, έκανε τα αποκαλυπτήρια της πλάκας που χαρακτηρίζει το μνημειο ως διεθνές ιστορικό τοπόσημο ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να διασχίσουν την μικρή διαδρομή εντός του ορύγματος.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος της ASCE, Παναγιώτης Χατζηπάνος,έδωσε αναμνηστικά μετάλλια στην υπουργό, στους ομιλητές, στους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας ενώ ακολούθησε συζήτηση με το κοινό με τον Αθανάσιο Ταμπακόπουλο, εκπρόσωπο αναδόχου έργων ανάδειξης Ορύγματος ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού σχετικά με το αρχαίο υδραγωγείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 270 τοπόσημα που έχουν χαρακτηριστεί παγκοσμίως το Ευπαλίνειο όρυγμα είναι το 2ο από τα τρία έργα που έχουν κατασκευασθεί κατά την προ Χριστού εποχή .

Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα