Σάμος: Αναζητούνται τα στοιχεία για την καταγγελία κακοποίησης Αλγερινών μεταναστών

09:24 9/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Χωρίς ευρήματα παραμένει η δημοσιογραφική έρευνα που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διήμερο με την καταγγελία δύο Αλγερινών για βιαιοπραγία εναντίον τους από πέντε αστυνομικούς που έκαναν περιπολία σε ερημικό δρόμο το περασμένο Σάββατο στην Περιοχή Βαρελά της Σάμου.

Οι Αλγερινοί ισχυρίζονται ότι οι αστυνομικοί τους χτύπησαν , τους ανάγκασαν να πέσουν στο έδαφος και τους κλώτσησαν. Στην συνέχεια σύμφωνα πάντα με την μαρτυρία τους πέταξαν σε παρακείμενο γκρεμό και τους πυροβόλησαν χωρίς να τους τραυματίσουν.

Η καταγγελία έγινε μόνο μέσω μιας εφημερίδας από τους Advocates

Abroad οι οποίοι μάλιστα αναφέρουν ότι τα περιστατικά αυτά υπάρχουν σε εβδομαδιαία βάση με κατάχρηση εξουσίας από αστυνομικούς της Σάμου όσο και της Λέσβου και της Χίου. Η δημοσιογραφική έρευνα που ξεκινήσαμε οι δημοσιογράφοι Χάρης Ζαβουδάκης από την ΕΡΤ και Μιχάλης Σβαρνιάς από το samostimes μέχρι στιγμής δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το γεγονός που αν είναι αλήθεια είναι πολύ σοβαρό . Αρχικά ερευνήσαμε όλη την περιοχή που «ειρήσθω εν παρόδω» είναι κατοικημένη. Κανείς δεν αντιλήφθηκε η δεν άκουσε τίποτε . Ειδικά στο σούπερ μάρκετ μπαζάρ που βρίσκεται στο σημείο και που λειτουργεί ως τις 8 μμ Σαββάτου κανείς δεν είδε και δεν άκουσε το παραμικρό.

Στην συνέχεια μιλήσαμε με γιατρό εργαζόμενο στο Κέντρο ο οποίος γνωρίζει ότι δεν έχει καταγραφεί τέτοιο περιστατικό όπου Αλγερινοί να ζήτησαν βοήθεια λόγω ξυλοδαρμού. Η έρευνα μας συνεχίστηκε στο Κέντρο Ταυτοποίησης αφού όπως αναφέρει η καταγγελία των συνηγόρων εξωτερικού ο ένας εκ των δύο Αλγερινών γύρισε στο Κέντρο και επισκέφτηκε το ιατρείο όπου ανέφερε το περιστατικό και μάλιστα δήλωσε ότι οι γιατροί κούνησαν το κεφάλι τους και του έδωσαν παυσίπονο και αλοιφή για τους μώλωπες στο πρόσωπο. Ζητήσαμε να μιλήσουμε με την διοικήτρια του Κέντρου όμως αυτό από ότι αποδείχτηκε ήταν σαν να ζητούσαμε συνάντηση με κάποιον υπουργό αφού μας διεμήνυσε ότι θα πρέπει να κάνουμε έγγραφο αίτημα προς το υπουργείο και αν υπάρξει θετική απάντηση θα μπορούσαμε να συναντηθούμε. Ωστόσο ρωτήσαμε αρκετούς από τους εργαζόμενους του Κέντρου αν υπέπεσε στην αντίληψη τους ένα τέτοιο περιστατικό η αν έχουν δει δύο νεαρούς αλγερινούς με εμφανή σημάδια κακοποίησης και όλες οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν αρνητικές.

Από την πλευρά της Αστυνομίας ζητήσαμε ενημέρωση την οποία και είχαμε αρμοδίως και η οποία ανέφερε ότι για το συγκεκριμένο περιστατικό η μέχρι στιγμής έρευνα δεν το επιβεβαιώνει και επιπροσθέτως αναφέρει ότι η συγκεκριμένη καταγγελία τόσο των ίδιων όσο και των συνηγόρων εξωτερικού δεν έγινε σε καμία άλλη αρχή παρά μόνο στην συγκεκριμένη εφημερίδα. Βεβαίως τα πράγματα θα ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρα αν και από το κέντρο ταυτοποίησης υπήρχε έρευνα και απάντηση για το εάν ο ένας εκ των δυο Αλγερινών επισκέφτηκε το ιατρείο και εάν ανέφερε το περιστατικό όπως ο ίδιος ισχυρίζεται. Η επίσκεψη η δική μας στο Κέντρο αυτό τον σκοπό είχε της επίσημης ενημέρωσης δηλαδή για να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

Να σημειώσουμε ότι και κατά το παρελθόν υπήρξαν δημοσιεύματα για δήθεν εντοπισμό πτωμάτων μεταναστών ( στην περίπτωση της μεγάλης πυρκαγιάς στη Ζωοδόχο Πηγή)που έκαναν λόγο για πτώματα το οποία ποτέ δεν βρέθηκαν αλλά και άλλες περιπτώσεις με καταγγελίες μεταναστών που μάλλον έγιναν για άλλο σκοπό .

Εν κατακλείδι επειδή η συγκεκριμένη καταγγελία είναι αρκετά σοβαρή θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι γιατροί, αστυνομία διοίκηση Κέντρου Κράτησης να διατάξουν άμεσα έρευνα για τον εντοπισμό των δύο Αλγερινών που παραμένουν στο νησί ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι το περιστατικό δεν συνέβη αυτό σημαίνει ότι κάποιοι επιχειρούν να αδρανοποιήσουν τους αστυνομικούς και να εκμεταλλευτούν τα περιστατικά ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν πιο γρήγορα από την Σάμο στην ενδοχώρα.

Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα