Ρύθμιση για συντάξεις χηρείας και νέο πρόγραμμα για τα μπλοκάκια εξήγγειλε η υπ. Εργασίας

23:29 18/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αναλυτικά στα στοιχεία για την πορεία του νέου ασφαλιστικού συστήματος παρουσίασε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου απαντώντας σε σχετικά επερώτηση της Δημοκρατικής συμπαράταξης. Η κ. Αχτσιόγλου έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στις ζήτημα που έχει προκύψει με τις συντάξεις χηρείας αλλά και για το πρόγραμμα μετατροπής των εργαζομένων με «μπλοκάκι» σε μισθωτούς.

«Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο να αντιστραφεί μια πορεία διάλυσης χρόνων. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι έχουμε καταφέρει να γυρίσουμε σελίδα. Δουλεύουμε για να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο, να αναβαθμιστεί το δημόσιο

σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπιστία.», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας.

Η κ. Αχτσιόγλου υποσχέθηκε πως το επόμενο διάστημα θα έρθει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των συντάξεων χηρείας.

«Θα φέρουμε ρύθμιση που θα διευθετεί το ζήτημα γιατί όντως υπάρχει πρόβλημα. Το κατανοούμε και θα το αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να κατανοήσετε ότι είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης. Το διαπραγματευόμαστε και δεσμευόμαστε ότι θα φέρουμε ρύθμιση.», ήταν η χαρακτηριστική της αναφορά για το θέμα.

Σε ότι αφορά τα μπλοκάκια η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε πως 36.000 εργαζόμενοι με μπλοκάκι εντάχθηκαν στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, και πληρώνουν κατά τα 2/3 χαμηλότερες εισφορές. Δήλωσε μάλιστα πως τις επόμενες μέρες τίθεται σε εφαρμογή πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό, από το οποίο θα ευνοηθούν 40.000 εργαζόμενοι. «Το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών και το 90% των αγροτών πληρώνει λιγότερα απ’ ότι με το προηγούμενο σύστημα«, υπογράμμισε η υπουργός.

Αναφορικά με τα εφάπαξ η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε πως έχουν καταβληθεί 50.000 εφάπαξ που εκκρεμούσαν από τα μέσα του 2013 ενώ μέχρι τα τέλη του 2018 θα έχουν εκκαθαριστεί όλα τα εφάπαξ που ακόμα εκκρεμούν.

Αναφερόμενη στην οικονομική κατάσταση του ΕΦΚΑ, η υπουργός Εργασίας είπε πως το πρώτο οκτάμηνο του 2017 ο οργανισμός παρουσιάζει πλεόνασμα 467 εκ. ευρώ έναντι προϋπολογισμένου ελλείμματος 510 εκ. ευρώ, σημειώνοντας, όπως τόνισε μια θετική απόκλιση άνω των 950 εκ. ευρώ.

«Για πρώτη φορά το Υπουργείο Εργασίας έχει σαφή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Όταν συνενώθηκαν τα μητρώα εμφανίστηκα 28.8 εκατομμύρια εγγραφές. Φανταστείτε πόσες διπλοεγγραφές είχε μέσα και πόσα μη ενημερωμένα στοιχεία υπήρχαν. Σήμερα το 99.9% του μητρώου είναι πλήρως σωστό.», δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Ρεπορτάζ Νίκος Τσιμπίδας

Keywords
Τυχαία Θέματα