Ρευστό το πολικό σκηνικό στη Γερμανία-Νέες εκλογές ζητά το 50% των Γερμανών

09:53 22/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την αποχώρηση των Φιλελευθέρων αργά την Κυριακή και τη δημόσια τοποθέτηση της Άνγκελα Μέρκελ, ότι προτιμά νέες εκλογές αντί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, έρχεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ως πρόεδρος πλέον της γερμανικής Βουλής και αιώνιος σύμμαχος της Άνγκελα Μέρκελ

να προτρέψει τα κόμματα να συμβιβαστούν, ώστε να βγει η χώρα από την πρωτοφανή για την ιστορία της Γερμανίας πολιτική κρίση.

«Με τις εκλογές, ο λαός αποφάσισε και εμείς ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό και να δείξουμε κάποια ευθύνη», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στην Bundestag. «Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση» και πρόσθεσε «Η Ευρώπη έχει ανάγκη μία Γερμανία που να είναι ικανή να δράσει. Οι αντιδράσεις από το εξωτερικό δείχνουν ότι η Ευρώπη και πολλές άλλες χώρες στον κόσμο περιμένουν εμάς».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος ήταν η επιλογή της Άνγκελα Μέρκελ για το αξίωμα του προέδρου συναντούσε τους ηγέτες των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων σε μία ύστατη προσπάθεια να το ξανασκεφτούν.

Αύριο Πέμπτη, ο Γερμανός πρόεδρος, που προέρχεται από το Σοσιαλδημοκράτες, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να επανεξετάσει τη θέση του να μη συμμετάσχουν οι Σοσιαλδημοκράτες σε μία μεγάλη κυβέρνηση συνασπισμού.

Πάντως, κινητικότητα διαφαίνεται στις τάξεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στο θέμα του διαλόγου για ένα νέο μεγάλο συνασπισμό. Πολιτικοί του SPD, με δηλώσεις τους καλούν πλέον ανοικτά το κόμμα τους να μην συνεχίσει να αποκλείει την συζήτηση για συγκρότηση νέας κυβέρνησης (του λεγόμενου μεγάλου) συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της δεξιάς πτέρυγας του SPD Γιοχάνες Καρς είπε στην «Passauer Neue Presse» ότι δεν πρέπει να αποκλείεται ένα νέος μεγάλος συνασπισμός με τους Χριστιανοδημοκράτες. Ο Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει να πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ανοιχτός στον διάλογο. Δεν μπορούμε να πούμε στον ομοσπονδιακό πρόεδρο απλώς αυτό ήταν. Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος θα πρέπει να διερευνήσει ποιες δυνατότητες υπάρχουν για σχηματισμό κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι δυνατόν εάν το SPD αποκλείει εκ προοιμίου το μεγάλο συνασπισμό».

Η Μέρκελ τάσσεται υπέρ των νέων εκλογών αντί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, αλλά ο Σταϊνμάιερ πιέζει τους πολιτικούς ηγέτες να αποφύγουν μια νέα ψηφοφορία, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς θα ενισχυθούν περαιτέρω οι ακροδεξιοί.

Σύμφωνα με το γερμανικό σύνταγμα, οι βουλευτές στην Bundestag εκλέγουν τον καγκελάριο της χώρας.

Στην περίπτωση της Μέρκελ, αν δεν υπάρξει συμφωνία συνασπισμού, η κ. Μέρκελ είναι απίθανο να κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία.

Αν όμως συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο, ο πρόεδρος της χώρας μπορεί να αποφασίσει να την διορίσει ως επικεφαλής μειοψηφικής κυβέρνησης. Αν και εκεί υπάρξει αδιέξοδο, μπορεί να προκηρύξει νέες εκλογές.

Ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας(FDP) Κρίστιαν Λίντνερ πάντως υπεραμύνεται της απόφασής του να αποχωρήσει από τις διερευνητικές συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού Τζαμάικα και επιρρίπτει την ευθύνη στους Πράσινους, σε σημερινή συνέντευξή του στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung»: «Υπάρχουν και όρια στην διάθεση συμβιβασμών, όταν πρόκειται για την ταπείνωση ενός εταίρου. Αυτά που βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπρεπε δυστυχώς να εκληφθούν ως τέτοια / ταπείνωση» δήλωσε χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα.

«Χωρίς τους Πράσινους θα είχε αναμφίβολα συγκροτηθεί κυβέρνηση. Στο FDP όμως υπήρχε η αντίληψη ότι εμείς θα αποτελούσαμε τον πυρήνα της πλειοψηφίας ενός χριστιανοδημοκρατικού-πράσινου συνασπισμού» πρόσθεσε ο κ. Λίντνερ.

Ο πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων κατηγόρησε επίσης την καγκελάριο Μέρκελ ότι αδίκησε το κόμμα του.

Στο μεταξύ, σε δύο δημοσκοπήσεις, του ινστιτούτου INSA για την εφημερίδα Bild, αλλά και σε εκείνη των ιδιωτικών τηλεοπτικών δικτύων RTL και n-tv, οι μισοί Γερμανοί τάσσονται υπέρ της προκήρυξης νέων εκλογών.

Παράλληλα, η δημοσκόπηση δείχνει, ότι οι συσχετισμοί των δυνάμεων των κομμάτων δεν έχει μεταβληθεί.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς, το 53%, δεν έχουν κατανόηση για την απόφαση των Φιλελευθέρων να διακόψουν τις διερευνητικές συζητήσεις για την συγκρότηση συνασπισμού τύπου «Τζαμάικα».

Τέλος, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ της κ. Μέρκελ ως υποψήφιας καγκελαρίου των Χριστιανοδημοκρατών. Mεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματός της (CDU) το ποσοστό είναι 85%, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του βαυαρικού βραχίονα του, του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU), 69%.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα