Προβληματίζει το «ψαλίδι» Τραμπ για τις διπλωματικές δαπάνες

12:02 24/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Ψαλίδι» στις δαπάνες του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και της χρηματοδότησης των προγραμμάτων διεθνούς βοήθειας. κατά το 1/3 προτείνει στο Κογκρέσο ο Ντ.Τράμπ . Με δεδομένη την αντίδραση των Δημοκρατικών στις προτάσεις αυτές ο προβληματισμός στο Κογκρέσσο είναι μεγάλος καθώς και ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές τηρούν επιφυλακτική στάση. Έτσι, ο Λίντσεϊ Γκράχαμ που προεδρεύει της αρμόδιας υποεπιτροπής για τις διπλωματικές δαπάνες και την χορήγηση εξωτερική βοήθειας, δηλώνει πως οι προτάσεις Τραμπ για μείωση στην ουσία θα αποδεκατίσουν “τις δράσεις ήπιας διπλωματικής ισχύος”

που υλοποιεί η αμερικανική διπλωματία.

“Με δεδομένη την κλιμάκωση των απειλών που αντιμετωπίζουμε, θα πρέπει να υποστηρίξουμε κι όχι να μειώσουμε τα προγράμματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, επιβολής της δικαιοσύνης, αλλά και της κάλυψης ανθρωπιστικών αναγκών,” δήλωσε το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Εντ Ρόις, που προεδρεύει στην Επιτροπή Διεθνών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποδεικνύοντας χαρακτηριστικά το κλίμα πολιτικής έντασης που καλλιεργείται κι επικρατεί στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων

Τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου η Γερουσία, αλλά και η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσουν επί του προϋπολογισμού, αφού προηγηθούν οι απαραίτητες “πολιτικές ζυμώσεις”. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι που έχουν τον πολιτικό έλεγχο του Κογκρέσου, και οι Δημοκρατικοί, έχουν δηλώσει ότι είναι αντίθετοι στην υλοποίηση δραστικών μειώσεων.

Το βασικό πολιτικό στίγμα των προτεινόμενων μειώσεων για το νέο οικονομικό έτος που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου οδηγεί σε υποβάθμιση της αμερικανικής διπλωματικής παρουσίας στην διεθνή σκηνή μέσω της περικοπής δαπανών κατά 32% ή κεφαλαίων που φτάνουν περίπου στα 19 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο επίπεδο της παγκόσμιας υγείας, προτείνονται μειώσεις κατά περίπου 1/3 ή 6,5 δισ. δολάρια για το 2018.

Οι προτάσεις Τραμπ προβλέπουν την δραστική μείωση των κονδυλίων χρηματοδότησης των διεθνών οργανισμών πλην ΝΑΤΟ χωρίς να εξειδικεύουν ωστόσο σε ποιους οργανισμούς. Οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο οικονομικό υποστηρικτή του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ -ΜΠΕ , Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα