Πρόσωπο-κλειδί ο ιμάμης του Ριπόλ – Έρευνες για 15ο θύμα των τρομοκρατών (video)

00:00 21/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνεχίζουν οι αρχές της Ισπανίας τις έρευνες προς κάθε κατεύθυνση ώστε να μπορέσουν να ρίξουν φως σε όλες τις πτυχές της επίθεσης στη Βαρκελώνη. Επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι ένας ιμάμης που διέμενε στο Ρίπολ, ο οποίος φέρεται να είναι ο καθοδηγητής των μελών του πυρήνα των τρομοκρατών που αιματοκύλισαν την Καταλωνία και πιθανώς σκοτώθηκε ετοιμάζοντας εκρηκτικά στη γιάφκα του Αλκανάρ. Μάλιστα φέρεται να διέμενε στο Βέλγιο την περιόδο του χτυπήματος στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του 22χρονου Μαροκινού που πιστεύεται ότι έριξε το φορτηγό στο πλήθος στη Ράμπλας. Την ίδια ώρα μυστήριο καλύπτει τις συνθήκες του θανάτου ενός άνδρα ο οποίος δέχθηκε τα πυρά των αρχών σε αστυνομικό μπλόκο λίγες ώρες μετά την επίθεση στη Ράμπλας. Αρχικά όλοι πίστεψαν πως πέθανε από τις σφαίρες, όμως η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε πως σκοτώθηκε από αιχμηρό όπλο.

Ίχνη του εκρηκτικού «Μητέρα του Σατανά» στη γιάφκα του Αλκανάρ

Για να κρύψει καλά τα ίχνη του από τις αρχές αλλά και τους συγγενείς, ο τρομοκρατικός πυρήνας του Ρίπολ είχε στήσει το εργοστάσιο κατασκευής βομβών σε απόσταση ασφαλείας, στο Αλκανάρ.

Όπως ανέφερε ο αρχηγός της ισπανικής αστυνομίας, η ομάδα των τζιχαντιστών σχεδίαζε επί μήνες μία ή περισσότερες μεγάλη κλίμακας επιθέσεις στην Καταλονία στις οποίες είχαν σκοπό να χρησιμοποιήσουν τις 120 φιάλες βουτανίου, τις οποίες εντόπισαν οι αρχές στο σπίτι στο Αλκανάρ, όπου σημειώθηκε έκρηξη το βράδυ της Τετάρτης.

Από τα ευρήματα στο σπίτι αυτό, που πιστεύεται ότι ήταν εργαστήριο κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών, ταυτοποιήθηκαν δύο πρόσωπα, αλλά είναι πιθανό να υπάρχει και τρίτος νεκρός.

Στο σπίτι αυτό η αστυνομία βρήκε επίσης ίχνη της TATP, τριακετόνης τριυπεροξειδίου, όπως είναι η χημική ονομασία αυτής ουσίας. Πρόκειται για τη λεγόμενη εκρηκτική ύλη των τζιχαντιστών, γνωστή και «Μητέρα του Σατανά», μια εκρηκτική ύλη που αποτελείται από υλικά που μπορεί να βρει κανείς εύκολα στο εμπόριο (όπως ασετόν, και οξυζενέ) ωστόσο απαιτούνται εργαστηριακές γνώσεις για την παρασκευή της. Είναι ιδιαίτερα ασταθής, ευαίσθητη στις δονήσεις, στη θερμότητα και στα.. λάθη κατά συνέπεια εκρήγνυται εύκολα, εξ ου και η ονομασία της. Είναι το κύριο εκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 αλλά και στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2016.

Σε ένα τέτοιο λάθος θεωρείται ότι οφείλεται η έκρηξη του σπιτιού στο Αλκανάρ, που έκανε τους τρομοκράτες να αλλάξουν τα αρχικά σχέδια τους, τα οποία σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ ήταν να ρίξουν ένα βαν στον καθεδρικό της Σαγράδα Φαμίλια, κατόπιν στη Λας Ράμπλας, κι ένα τρίτο στην περιοχή του λιμανιού της πόλης. Τελικά τράπηκαν σε αιματηρή φυγή αφού πραγματοποίησαν το διπλό χτύπημα σε Ράμπλας και Καμπρίλς.

Στο σπίτι στο Αλκανάρ πραγματοποιήθηκαν σήμερα νέες ελεγχόμενες εκρήξεις.

Οι ισπανικές αρχές αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας στα τουριστικά σημεία.

Tenim molts agents uniformats i de paisà per tot el territori, estem fent prevenció. No difongueu informació falsa ni creeu alarmisme en va pic.twitter.com/dBbj1JGrbt

— Mossos (@mossos) August 20, 2017

Πηγές ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βίντεο- επιμέλεια Π Γκόνος

Σχετικές ειδήσεις

Ισπανία-Βαρκελώνη: Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του 7χρονου ΒρετανοαυστραλούΒαρκελώνη: Ασύλληπτος παραμένει ο οδηγός του βαν – Σχεδίαζαν επιθέσεις με φιάλες βουτανίου (video)Ισπανία: Και 2ο άνθρωπο-κλειδί αναζητούν οι αρχές – «Εξαρθρώθηκε ο πυρήνας των τρομοκρατών» (video)
Keywords
Τυχαία Θέματα