Προς συμβιβαστική λύση για την Ελλάδα στο Eurogroup

11:52 14/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ευρωπαϊκής πλευράς, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, και του ΔΝΤ αναμένεται να καταλήξουν σε συμβιβασμό στο αυριανό Eurogroup σύμφωνα με άτομα που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις. Πάντως, η Αθήνα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Σύνοδο Κορυφής αν η συμφωνία δεν την ικανοποιήσει.

Η συμβιβαστική λύση περιλαμβάνει την εκταμίευση της δόσης των 7 δισ.

ευρώ και πλέον προς την Ελλάδα με προοπτική να αυξηθεί το ποσό στα 10 δισ. ευρώ και άνω υπό κάποιες προϋποθέσεις, μια μεγαλύτερη εξειδίκευση κάποιων μέτρων για το χρέος και ίσως μια αναφορά σε αναπτυξιακά κεφάλαια από το πακέτο Γιούνκερ σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του που δημοσιεύεται, ταυτόχρονα, στη γαλλική «Le Monde» και τη γερμανική «Die Welt», επισημαίνει πως είναι η ώρα για τις αναγκαίες αποφάσεις προς όφελος της ανάπτυξης και της εργασίας.

Ο επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Έπιτροπής Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε σε συνέντευξη του στον όμιλο γερμανικών εφημερίδων Funke πως πιστεύει ότι θα βρεθεί μια «δίκαιη λύση» για την ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει σήμερα στο Λουξεμβούργο με την κυβέρνηση να έχει διαμηνύσει πως η αποδοχή από το Eurogroup της πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη, μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές στις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ουσιαστικά πρόκειται για την γαλλική πρόταση που συνδέει την εξυπηρέτηση του χρέους με τον μελλοντικό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, κάτι που όμως δεν φαίνεται να ενστερνίζεται το Βερολίνο.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε χθες ότι το Eurogroup θα εγκρίνει πιθανότατα την δόση και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς δάνειο μέχρις ότου διευθετηθεί το ζήτημα της φερεγγυότητας του χρέους.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα οριστικοποιηθούν στο τέλος του προγράμματος και θα εφαρμοστούν «αν χρειαστεί» διατηρώντας έτσι την αίρεση που καταγράφεται στις αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου του 2016.

Χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σοιμπλε εμφανίσθηκε αισιόδοξος σε εκδήλωση του Bloomberg στο Βερολίνο, λέγοντας: «Την Πέμπτη θα τα καταφέρουμε,» και πρόσθεσε: «Θα το δείτε».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle (DW), ο κ. Σόιμπλε έπλεξε το εγκώμιο του Ελληνα ομολόγου του, Ευκλείδη Τσακαλώτου, φερόμενος να λέει πως είναι ένας «εξαιρετικός υπουργός Οικονομικών» και ένας «σκληρός διαπραγματευτής». Ωστόσο, συμπλήρωσε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν τον εμπιστεύεται όσο θα έπρεπε.

Σχετικές ειδήσεις: Στο Λουξεμβούργο για το αυριανό Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

«Συμβιβασμό και δίκαιη λύση» για το χρέος στο Eurgroup βλέπει ο Μοσκοβισί

Αλ. Τσίπρας: Οι δανειστές να σεβαστούν τους κανόνες και τη χώρα

Keywords
Τυχαία Θέματα