Προειδοποιεί για το δημοψήφισμα ο Ερντογάν στον ΟΗΕ

10:34 20/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε εκ νέου το ιρακινό Κουρδιστάν να ακυρώσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του που προβλέπεται να διεξαχθεί την 25η Σεπτεμβρίου, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνεύσει να χάσει τις «ευκαιρίες από τις οποίες ωφελείται σήμερα».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

κάλεσε την περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν να ακυρώσει την πρωτοβουλία που ανέλαβε για την ανεξαρτησία της περιοχής.

«Πρέπει όλοι να εργαστούμε για την ηρεμία, την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και όχι να πυροδοτούμε νέες συγκρούσεις», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Η τουρκική προεδρία είχε ήδη προτρέψει τη 14η Σεπτεμβρίου τους ιρακινούς κούρδους να ακυρώσουν το δημοψήφισμα, προειδοποιώντας ότι εάν δεν το κάνουν αυτό θα οδηγήσει στην «απομόνωση» της Αρμπίλ.

Ο Ερντογάν εξάλλου γνωστοποίησε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας θα συνεδριάσει την 22α Σεπτεμβρίου για να εξετάσει το θέμα αυτό.

Η ψηφοφορία προβλέπεται να διεξαχθεί την 25η Σεπτεμβρίου σε αυτή την περιοχή του βόρειου Ιράκ, που έχει εξασφαλίσει από το 1991 μια αυτονομία που διευρύνθηκε με τα χρόνια.

Σχεδόν όλες οι χώρες, με την εξαίρεση του Ισραήλ, έχουν ταχθεί εναντίον της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Η Άγκυρα έχει εκδηλώσει σε όλους τους τόνους την αντίθεση της στο δημοψήφισμα που έχει κηρύξει η αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν για την ανεξαρτησία της περιοχής στις 25 Σεπτεμβρίου. Έφτασε να προβλέψει ότι η διάλυση των γειτονικών χωρών της μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια σύρραξη. Προς επίρρωσιν των ισχυρισμών της η Άγκυρα, πραγματοποιεί και στρατιωτικά γυμνάσια με πυροβόλα όπλα και εκτοξευτήρες πυραύλων κατά το μήκος των νότιων συνόρων της.

Ο υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί δήλωσε στην τουρκική πρωτεύουσα ότι το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου εγείρει έναν μεγάλο κίνδυνο, σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα λάβει «κάθε απαραίτητο μέτρο» για να αποτρέψει παρόμοια βήματα στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας της όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι.

«Μια αλλαγή που θα σημάνει τη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ εγείρει μια μεγάλη απειλή για την Τουρκία», επισήμανε ο Τσανικλί και επέκτεινε τη σκέψη του λέγοντας ότι «Η διατάραξη της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και του Ιράκ θα πυροδοτήσει μια μεγαλύτερη, παγκόσμια απειλή, χωρίς ορατό τέλος».

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας ανακοίνωσαν πάντως ότι τα γυμνάσια στα σύνορα με το Ιράκ, αναμένεται να διαρκέσουν έως τις 26 Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα