Πούτιν: Δεν πλήττονται οι διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ – Συνάντηση Τραμπ-Λαβρόφ

21:20 10/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Μόσχα δεν είχε καμία ανάμειξη στην αποπομπή του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας πως η αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να απολύσει τον επικεφαλής της υπηρεσίας που ερευνά τις πιθανές σχέσεις μεταξύ του περιβάλλοντος του Αμερικανού προέδρου και της Ρωσίας στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις Μόσχας – Ουάσιγκτον.

«Δεν θα έχει καμία επίπτωση.

Η ερώτησή σας μου ακούγεται πολύ αστεία. Μην θυμώνετε μαζί μου. Δεν έχουμε καμία ανάμειξη σε αυτή την υπόθεση», τόνισε ο Πούτιν σε σύντομη συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, από την ρωσική πόλη Σότσι, απαντώντας σε ερώτηση για το πως η απόλυση του Κόμεϊ θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις».

«Ο πρόεδρος Τραμπ ενεργεί με βάση τις αρμοδιότητές του, σύμφωνα με το νόμο και το Σύνταγμα των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σοκ και αναταραχή από την ξαφνική απόλυση του διευθυντή του FBI

Το ζήτημα της αιφνιδιαστικής απόφασης του Αμερικανού Προέδρου να αποπέμψει τον επικεφαλής του FBI, επειδή «δεν έκανε καλή δουλειά» προκάλεσε σοκ στην Ουάσινγκτον, όπου μέλη του Κονγκρέσου αρχίζουν να βλέπουν να πλανάται το φάντασμα του Watergate, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα σχετικά με ενδεχόμενες σχέσεις ανάμεσα στο επιτελείο της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ και τη Ρωσία, που κατηγορείται για ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές.

Μάλιστα ο Τραμπ υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, την στιγμή που σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα ο επρόκειτο να περιορισθεί σε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον με θέμα την συριακή σύρραξη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί τον Τζέιμς Κόμεϊ ότι διαχειρίστηκε με κακό τρόπο το θέμα προχωρώντας σε αποκαλύψεις στον Τύπο για τις λεπτομέρειες της έρευνας, τις οποίες εκμεταλλεύθηκε ωστόσο ο Τραμπ ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών αναπαράγοντάς τες καθημερινά με κάθε ευκαιρία, εξαπολύοντας προσωπικές επιθέσεις κατά της Χίλαρι Κλίντον.

Επιθυμία Ουάσινγκτον-Κρεμλίνου για στενότερη συνεργασία

Οι συνομιλίες Τραμπ- Λαβρόφ, διήρκεσαν 40 λεπτά και έγιναν κεκλεισμένων των θυρών χωρίς την παρουσία των μέσων ενημέρωσης. Ωστόσο στη συνέντευξη που έδωσε αμέσως μετά και τη συνάντηση με τον Τίλερσον, ο Λαβρόφ δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους.

Απαντώντας απέρριψε οποιοδήποτε επίπτωση στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις. Δήλωσε ότι με τον πρόεδρο επικέντρωσαν κυρίως την συζήτηση τους στις προτάσεις για τις ζώνες αποκλιμάκωσης στην Συρία, που είχαν γίνει προηγουμένως από τον ομόλογο του Ρεξ Τίλερσον. Ο Σεργκέι Λαβρόφ επεσήμανε ότι «αυτό που επιβεβαιώθηκε κατά τις συνομιλίες αυτές, είναι ότι παρά τις γνωστές δυσκολίες, οι χώρες μας, μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν από κοινού ώστε να επιλυθούν τα κύρια προβλήματα που υπάρχουν στην διεθνή ημερήσια διάταξη», πως η κυβέρνηση Τραμπ επιθυμεί την επίλυση των σημαντικών ζητημάτων, και πως ο διμερής διάλογος είναι απαλλαγμένος από την ιδεολογία η οποία παρεμπόδισε τις σχέσεις επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Τραμπ, μέσω ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου, εξέφρασε την επιθυμία του να αποκατασταθούν καλύτερες σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα