Πώς βλέπει ο Τραμπ τον Ερντογάν και τους Κούρδους της Συρίας

14:09 9/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Του Δημ. Κοντογιάννη

Το στρατιωτικό πραξικόπημα του καλοκαιριού στη Τουρκία δεν έδωσε μόνο την ευκαιρία στον πρόεδρο Ερντογάν να προχωρήσει σε γενικές εκκαθαρίσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τον κρατικό μηχανισμό. Ολα δείχνουν ότι συνέβαλε επίσης στη προσέγγιση του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ με τον Τούρκο πρόεδρο.

Από δημοσιεύματα και αναλύσεις Τούρκων ειδικών προκύπτει ότι οι διαθέσεις του τουρκικού κατεστημένου έναντι του ρεπουμπλικάνου προεδρικού υποψηφίου ήταν αρνητικές μέχρι το πραξικόπημα λόγω, κυρίως, των δηλώσεων που είχε κάνει ο τελευταίας

εναντίον των μουσουλμάνων.

Ομως, οι σχέσεις εμφανίζουν βελτίωση μετά το πραξικόπημα.

Σύμφωνα με αναλυτές της γείτονος, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι υποτιθέμενες σχέσεις του Γκιουλέν, του μεγάλου αντιπάλου του Ερντογάν, που διαμένει στις ΗΠΑ με την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον. Οργανώσεις που συνδέονται με τον Γκιουλέν φέρονται να χρηματοδότησαν την προεκλογική εκστρατεία της κ. Κλίντον.

Αυτό σε συνδιασμό με την θέση της Κλίντον ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας με όπλα επιδείνωσε τις σχέσεις του καθεστώτος με την δημοκρατική υποψήφια, διευκολύνοντας την προσέγγιση του Τραμπ με τον Τούρκο πρόεδρο.

Μια συνέντευξη που έδωσε ο Τραμπ στον David Sanger και στην Maggie Haberman των New York Τimes για θέματα εξωτερικής πολιτικής φαίνεται πως συνέβαλε ακόμη περισσότερο στη προσέγγιση των δυο πλευρών.

Ερωτηθείς για τον Ερντογάν και το πραξικόπημα, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε τον Τούρκο Πρόεδρο για το γεγονός ότι έφερε τα πάνω κάτω, προσθέτοντας ότι τον εντυπωσίασε η κινητοποίηση των πολιτών που παρομοίασε με τα γεγονότα στη πλατεία Τιανανμεν στη Κίνα.

Ο Τραμπ τόνισε πως «η Τουρκία μπορεί να κάνει πολλά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS)«, υπογραμμίζοντας την πίστη του πως θα κάνει πολύ περισσότερα αν διαπραγματευθεί μαζί τους.

Σε ερώτηση για τις συλλήψεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που αντιτίθεται στο καθεστώς Ερντογάν και αν προτίθεται να κάνει κάτι για το θέμα των ατομικών ελευθεριών, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έδειξε να αδιαφορεί.

«Νομίζω ότι όσο αφορά τις ατομικές ελευθερίες, η χώρα μας έχει τώρα πολλά προβλήματα και νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να ανακατευτούμε σε άλλες χώρες…«, τόνισε.

Πάντως, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε εαυτόν μεγάλο θαυμαστή των Κούρδων, προσθέτοντας ότι θα ήταν ωραίο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι Τούρκοι, οι Κούρδοι της Συρίας και η ΗΠΑ για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

Ο Τράμπ πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με όλες τις πλευρές.

«…Αν κερδίσω θα έχουμε συναντήσεις (με τους Τούρκους και τους Κούρδους) πολύ νωρίς,» πρόσθεσε.

Απομένει να δούμε αν και πότε θα γίνουν οι συναντήσεις και το κυριότερο αν θα αποδώσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα