Πολύνεκρη επίθεση ενόπλων σε τέμενος στο Κεμπέκ

08:31 30/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και οχτώ τραυματίστηκαν από πυρά κατά τη διάρκεια της απογευματινής προσευχής σε τέμενος στην Πόλη του Κεμπέκ. Σύμφωνα με μάρτυρα, δύο ένοπλοι μασκοφόροι εισέβαλλαν στο τέμενος, όπου υπήρχαν περίπου 50 άτομα -ανάμεσά τους και παιδιά- γύρω στις 8:00 μ.μ. τοπικής ώρας χθες (3:00 π.μ. ώρα Ελλάδας σήμερα).

Δύο άτομα συνελήφθησαν μετά τους πυροβολισμούς, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας και ανέφερε πως υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Ο δεύτερος ύποπτος συνελήφθη

έπειτα από καταδίωξη της αστυνομίας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, είδε την αστυνομία με βαρύ οπλισμό να μπαίνει στο τέμενος μετά το επεισόδιο ενώ ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ετιέν Ντογιόν αρνήθηκε να δηλώσει εάν υπήρχε κάποιος ένοπλος στο κτίριο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του τεμένους δήλωσε ότι πέντε άτομα σκοτώθηκαν από τα πυρά κατά τη διάρκεια της απογευματινής προσευχής, ενώ άλλος μάρτυρας είχε πει νωρίτερα ότι οι ένοπλοι που εισέβαλλαν στο τέμενος, όπου βρίσκονταν 40 άτομα, ήταν τρεις.

Η αστυνομία του Κεμπέκ γνωστοποίησε με ανάρτησή της στο Twitter, ότι η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο στο τέμενος. Σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, οι εγκαταστάσεις του τεμένους βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αστυνομίας, ενώ αυτό, έχει εκκενωθεί.

La situation est sous contrôle, les lieux sont sécurisés et les occupants ont été évacués. L'enquête se poursuit.

— SPVQ_police (@SPVQ_police) January 30, 2017

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, χαρακτήρισε την επίθεση, ως “τρομοκρατική επίθεση κατά των μουσουλμάνων.” “Καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση κατά των μουσουλμάνων σ’ ένα κέντρο προσευχής και καταφυγίου,” δήλωσε σε ανακοίνωσή του, ο Τριντό.

Από την πλευρά του, ο τοπικός πρωθυπουργός της επαρχίας του Κεμπέκ στον Καναδά, χαρακτήρισε την επίθεση στο τέμενος ως “τρομοκρατική πράξη.”

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Κεμπέκ Φιλίπ Κουγιάρ καταδίκασε επίσης την επίθεση. «Το Κεμπέκ απορρίπτει κατηγορηματικά τη βάρβαρη αυτή ενέργεια. Ας ενωθούμε ενάντια στη βία δείχνοντας αλληλεγγύη προς όλους τους μουσουλμάνους κατοίκους του Κεμπέκ», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Le #Québec rejette catégoriquement cette violence barbare. Toute notre solidarité aux proches des victimes, des blessés et à leur famille.

— Philippe Couillard (@phcouillard) January 30, 2017

Και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο από την πλευρά του επεσήμανε ότι η αστυνομία της πόλης παρέχει επιπλέον ασφάλεια στα τεμένη μετά το περιστατικό. «Όλοι οι Νεοϋορκέζοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Αν δείτε κάτι, πείτε το», έγραψε στο Twitter.

NYPD is providing additional protection for mosques in the city. All New Yorkers should be vigilant. If you see something, say something.

Bill de Blasio (@NYCMayor) January 30, 2017

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε σήμερα «με τον πιο έντονο τρόπο την απεχθή αυτή επίθεση», τονίζοντας ότι «οι τρομοκράτες θέλησαν να πλήξουν το αίσθημα ειρήνης και την ανεκτικότητα των κατοίκων του Κεμπέκ».


Φωτογραφία: REUTERS/Mathieu Belanger
Πηγή: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα