Πολιτικός καβγάς για τον “κουμπαρά” του δήμου

22:42 31/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε έντονο πολιτικό καβγά με αρκετούς χαρακτηρισμούς εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας για τον οικονομικό απολογισμό του 2016. Στο επίκεντρο του καβγά με τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιήθηκαν από την πλειοψηφία των πτερύγων της αντιπολίτευσης τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου, τα οποία ανέρχονται στα 26,07 εκατομμύρια ευρώ.

Οι περισσότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την δημοτική αρχή για απουσία έργου και σχεδίου για τη Λάρισα, ενώ ο κ. Διαμάντος με αφορμή τα ταμειακά

διαθέσιμα χαρακτήρισε χαριτολογώντας “Σκρούτζ” τον δήμαρχο Λαρισαίων που αυξάνει το ταμείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική στον δήμαρχο για το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε μείωση των δημοτικών τελών.

Αναλυτικότερα η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρ. Καραλαριώτου χαρακτήρισε χαμένη χρονιά το 2016 και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για ιδεολογικές αγκυλώσεις και παλαιοκομματικές πρακτικές που έχουν ως στόχο να μοιράσουν προεκλογικά καθρεφτάκια σε ιθαγενείς, “Το 2016 η δημοτική αρχή είχε πει ότι θα προχωρήσει σε μείωση των δημοτικών τελών και ένα χρόνο μετά δεν έκανε τίποτε”, είπε η κ. Καραλαριώτου, καταψηφίζοντας τον απολογισμό.
Από την πλευρά του ο κ. Θ. Μαμάκος από την παράταξη Τζανακούλη, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η δημοτική αρχή μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο οικονομικής ασφυξίας που υπάρχει επιτελεί απλά και μόνο τον ρόλο του διαχειριστή και δήλωσε ότι η παράταξη του ασκώντας δημιουργική αντιπολίτευση θα ψηφίσει ναι στον απολογισμό.
Ο κ. Ε. Νασιώκας ανέφερε ότι υπάρχουν ελάχιστες διαφορές από τον απολογισμό του 2016 με τον απολογισμό του 2015, κατηγόρησε την δημοτική αρχή για απουσία στην εξέλιξη ενός σχεδίου που θα γίνονται στοχευμένες δράσεις και έργο με κοινωνικό όφελος και δήλωσε ότι ψηφίζει παρών.
Ο κ. Ντ. Διαμάντος χαρακτήρισε κοροϊδία για τους πολίτες τη μείωση των ανταποδοτικών τελών, υπογράμμισε ότι το πραγματικό έργο που έχει γίνει είναι οι πληρωμές του 3,3% σε έργα που έχουν υλοποιηθεί και περιλαμβάνονται στον απολογισμό και παρομοίασε χαριτολογώντας τον δήμαρχο με τον “Σκρούτζ” που αυξάνει το θησαυροφυλάκιο του, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα ψηφίσει όχι.

Τέλος ο κ. Π. Κρίκκης από την Λαϊκή Συσπείρωση, έκανε λόγο για αντιλαϊκό χαρακτήρα του απολογισμού, για αύξηση της φορομπηχτικής πολιτικής από τον δήμο και για έργα που δεν καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, αλλά εξυπηρετούν ουσιαστικά το κεφάλαιο.
Απαντώντας ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ψαρεύει σε θολά νερά με στόχο να μειωθεί η επιρροή της δημοτικής αρχής στους πολίτες. “Θα’ ρθουν και τα μαρμαρένια αλώνια να δούμε τι έχει ο καθένας μας”, τόνισε ο δήμαρχος, ο οποίος περιέγραψε αναλυτικά όλο το ασφυκτικό πλαίσιο που καλείται να λειτουργήσει ο δήμος. Ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες νοικοκυρέματος από την αρχή και πληρωμής προμηθευτών του δήμου που είχαν απλήρωτοι από 2 – 3 χρόνια. “Εχουμε καταθέσει το επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου, το οποίο υλοποιούμε μέρα με τη μέρα”, τόνισε ο δήμαρχος ο οποίος χαρακτήρισε παράλληλα τον δήμο Λαρισαίων πρότυπο σε πανελλαδικό επίπεδο για το επίπεδο της κοινωνικής πολιτικής που ασκεί. Για τα έργα που υλοποιούνται ο κ. Καλογιάννης κάλεσε τους επικεφαλής των παρατάξεων να κάνουν μια βόλτα σε 5 συνοικίες της πόλης και να δουν το έργο που υλοποιείται. Οσο για τον “κουμπαρά” των 26 εκ. ευρώ ο δήμαρχος έκανε λόγο για συνειδητή διαστρέβλωση των γεγονότων, υπογραμμίζοντας ότι και να θέλει κανείς δεν μπορεί τον τελευταίο χρόνο της θητείας του να επενδύσει ένα τέτοιο ποσό σε έργα.
Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε επίσης ότι μέχρι το τέλος της τετραετίας θα έχουν επενδυθεί σε έργα στην πόλη κονδύλια ύψους 40 εκ. ευρώ σε πραγματικά ποσά, ενώ για το θέμα της μείωσης των δημοτικών τελών, ξεκαθάρισε ότι υπάρχει καθυστέρηση στις διαδικασίες γιατί υπάρχει τεράστια δυσκολία να εντοπιστούν επακριβώς τα κοινωνικά στρώματα που θα τύχουν των ελαφρύνσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα