Πολιτική συμφωνία επιδιώκει η Αθήνα στο σημερινό Eurogroup (video)

07:30 20/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση για τη 2η αξιολόγηση είναι πιθανό να δημιουργήσει η δημοσιοποίηση ευρωπαϊκής έκθεσης-κόλαφο για το ΔΝΤ, λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 20 φεβρουαρίου 2017, όπου η κυβέρνηση επιδιώκει μία κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία, αλλά και οι συναντήσεις της Άνγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ που θα ακολουθήσουν.

Αίσθηση προκαλεί η νέα

δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αρνήθηκε ότι έκανε αναφορά σε Grexit, ενώ δήλωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καλό δρόμο, αρκεί να προχωρήσει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Εάν δεν το κάνει, τότε θα υπάρξουν προβλήματα», είπε.

Η νέα δήλωση Σόιμπλε ότι ποτέ δεν μίλησε για Grexit, βοηθάει, εν όψει κ Eurogroup. Αιτία; Τα γκάλοπ στην Γερμανία κ το "φρένο" της Μέρκελ…

— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) February 19, 2017

H Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας στους τρεις βασικούς άξονες, τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Μια τέτοια συμφωνία, η οποία σύμφωνα και με κοινοτικούς παράγοντες δύναται να επιτευχθεί, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσουν, εν είδει προαπαιτούμενων, οι λεπτομέρειες.
Και όπως εκτιμάται από όλες τις πλευρές, μετά είναι εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).
Στη συνέχεια, η διοίκηση του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει έγγραφο του Συμβουλίου των κρατών-μελών της ΕΕ και του Eurogroup, που αποκαλύπτει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αμφισβητείται ευθέως η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για σωρεία λαθών, κακών υπολογισμών, ασαφειών και αντιφάσεων. Γι΄αυτό τον λόγο, επισημαίνεται στο έγγραφο, τόσο το Συμβούλιο όσο και το Eurogroup γνωρίζουν ότι τα πρόσθετα μέτρα δεν πρόκειται να εισπραχθούν και στην πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα