Ποιοι εντάσσονται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό (video)

22:54 4/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Εντός των ημερών ψηφίζεται η ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που αναμένεται να δώσει λύση σε χιλιάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις αλλά και να φέρει ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία. Ο νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή μετά από περίπου 3 μήνες ώστε να εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι. Χρήσιμες διευκρινίσεις δίνει στην ΕΡΤ ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης.

Μέσα

σε 86 ημέρες, το πολύ, θα μπορεί μία επιχείρηση να ρυθμίσει εξωδικαστικά τις οφειλές της προς τράπεζες – εφορία- ταμεία, αρκεί τα συνολικά της χρέη να είναι πάνω από 20.000 ευρώ.
ΠΩΣ ΜΠΑΙΝΩ ΣΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΩ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ;
Προϋπόθεση είναι μια φορά τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση να εμφανίζει λειτουργικό κόστος έστω και 1 ευρώ.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ;
Καινοτομία: Δέν απαιτείται η συμφωνία όλων. Εάν μία επιχείρηση πάρει την έγκριση για ρύθμιση χρεών από τις πλευρές στις οποίες χρωστάει τα περισσότερα, οι υπόλοιποι θα είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τη συμφωνία, αφού επικυρωθεί από δικαστή.

ΠΩΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΣ;
Η Εταιρεία πρέπει να παρουσιασει ενα business plan , να προσκομίσει μελέτη με λύσεις, ενώ άλλες λύσεις μπορεί να προτείνει ο κάθε πιστωτής.
Ο κ. Κουρμούσης ονίζει ότι πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι η πληροφορία του πόσα θα έπαιρνε κάθε πιστωτής αν η εταιρεία έκλεινε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, για να γίνει η σύγκριση. Να ξέρουν όλοι ότι αν σήμερα η εταιρεία κλείσει θα πάρω 5 ευρώ. Έρχεται ο επιχειρηματίας και μου προτείνει να πάρω 10 ευρώ.

Για πρώτη φορά, ο οφειλέτης βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς είναι αυτός που θα μπορεί να ξεκινάει τη διαδικασία, χωρίς το φόβο των καταδιωκτικών μέτρων που τίθενται σε αναστολή.
ΘΑ ΚΟΥΡΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΦΟΡΟΙ. Συκγεκριμένα, θα διαγραφονται οφειλές που παρακρατήθηκαν από ΦΠΑ, παρακρατούμενους φόρους εξαιρουνται οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ εργαζομένων. Ο κ. Κουρμούσης μάς λέει: «Είπαμε ότι απο εκεί που το Δημόσιο δεν θα έπαιρνε τίποτα τώρα να πάρει ένα μέρος των οφειλών με αυτό τον τρόπο… βέβαια προστατεύουμε τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρωναν οι εργαζόμενοι.»

ΠΟΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ;
Έως 120 μπορεί να είναι οι δόσεις.ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Σε μία υποθετική περίπτωση που η μελέτη της εταιρείας αποδεικνύει ότι μπορεί να πληρώσει στην εφορία 50.000 ευρώ, από ένα χρέος 100.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση τα υπόλοιπα 50.000 ευρώ θα «κουρευτούν» και αυτά που θα μείνουν θα αποπληρωθούν σε ως 120 δόσεις.

ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ; Ηλεκτρονικά στη γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους keyd.gov.gr

Ο επιχειρηματίας θα μπορεί να βρει τη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα εισέρχεται με τους κωδικούς του taxis, θα βρίσκει έτοιμα όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, θα καταχωρεί τα υπόλοιπα (όπως χρέη προς προμηθευτές, εργαζόμενους κτλ και θα επισυνάπτει ηλεκτρονικά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που τα αποδεικνύουν).

Η ρύθμιση αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ; Άντζυ Μανουσέλη

Ρεπορτάζ: Άντζυ Μανουσέλη

Keywords
Τυχαία Θέματα