Πιο κοντά αλλά χωρίς τελικό ντιλ στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού

10:48 17/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπήρξε τελική συμφωνία αλλά βήματα προόδου στις διαπραγματεύσεις της Τετάρτης μεταξύ υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των θεσμών για τον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Στη συνάντηση απο ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι υπουργοί κ.κ. Σταθάκης, Παπαδημητρίου, Τσακαλώτος και Κοντονής, ο πρόεδρος του ΤΧΣ κ. Μιχελής και ο Ηλίας Πλασκοβίτης απο την Τράπεζα

της Ελλάδος.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν χθες το βράδυ: Kαθώς ήδη έχει υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία ως προς τον μηχανισμό που θα δημιουργηθεί, σήμερα (χθες) έγινε αναλυτική συζήτηση προκειμένου να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη στήριξης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και διασφάλισης του Δημοσίου ως προς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που χρωστούν οι επιχειρήσεις.

Οι ίδιοι πρόσθεταν ότι ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί η ίση αντιμετώπιση όλων των πιστωτών.

Οι επαφές θα συνεχισθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ώστε να βρεθεί κοινός τόπος στα σημεία όπου υπάρχουν ακόμη διαφορές, όπως οι φόροι, με στόχο να υπάρχει συμφωνία πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση των επικεφαλής των θεσμών στις 21 Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει την πρόταση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) που προτείνει να μην υπάρχει σχετική διάταξη στο νόμο που να προβλέπει την διαγραφή των παρακρατούμενων φόρων, π.χ. ο ΦΠΑ και ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών.

Η ΓΓΔΕ, η οποία δέχεται το «κούρεμα» των προστίμων και των προσαυξήσεων, ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχει στα κρατικά έσοδα αν το «κούρεμα» επεκταθεί στο κεφάλαιο. Οι πιστωτές φέρονται να ζητούν τη διαγραφή κάθε είδους οφειλής προς το δημόσιο.

Ατομο που είναι ενήμερο των διαβουλεύσεων τόνισε ότι η ΓΓΔΕ έχει παρουσιάσει στοιχεία στα τεχνικά κλιμάκια που δείχνουν πως οι οφειλές που μπορεί να ανακτήσει το κράτος δεν ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.

Δεν έγινε γνωστό αν στην χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με την ελληνική πλευρά επιτεύχθηκε συμφωνία στο θέμα της διάρκειας του νόμου.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί ο νόμος να έχει ισχύ δυο έτη και οι θεσμοί ένα χρόνο σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Οι επαφές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών συνεχίζονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων την Πέμπτη. Ειδικότερα για τα εργασιακά, στο επίκεντρο θα βρεθεί η αδήλωτη εργασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα