ΠΓΔΜ: Δρομολογούνται οι εξελίξεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

12:21 9/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σημαντικές εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ, οι οποίες θα οδηγήσουν στην απομάκρυνση του Νίκολα Γκρούεφσκι από την εξουσία και την ανάληψη αυτής από τους Σοσιαλδημοκράτες του Ζόραν Ζάεβ, αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι , το οποίο βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 11 χρόνια, έχει χάσει πλέον το έδαφος κάτω από τα πόδια του και φαίνεται πως έχει συμφιλιωθεί με τη νέα

πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην πολιτική σκηνή της χώρας και η οποία “στέλνει” το κόμμα αυτό στην αντιπολίτευση.

Το πρόβλημα για τον Γκρούεφσκι είναι πως αν αποχωρήσει από την εξουσία, κινδυνεύει να καταλήξει στο εδώλιο και ίσως στη φυλακή, για κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά.

Από τη μεριά του, ο αρχηγός του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Ζόραν Ζάεβ, ετοιμάζεται, σε συνεργασία με τρία αλβανικά κόμματα, να σχηματίσει τη νέα κυβέρνησης της χώρας. O μετεκλογικός συνασπισμός του SDSM με τρία αλβανικά κόμματα (DUI του Αλί Αχμέτι, BESA του Μπιλάλ Κασάμι, “Συμμαχία για τους Αλβανούς” του Ζιγιάντιν Σέλα) διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή (67 έδρες, από τις 120 που αριθμεί το κοινοβούλιο).

Σήμερα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση για την εκλογή του Ταλάτ Τζαφέρι στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής, κατά την επεισοδιακή συνεδρίαση του κοινοβουλίου στις 27 Απριλίου Ο νέος πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Ταλάτ Τζαφέρι (προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI), έχει στείλει επιστολή προς τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ , με την οποία τον ενημέρωσε για το νέο συσχετισμό δυνάμεων στο κοινοβούλιο και τον κάλεσε, εντός δέκα ημερών, όπως ορίζει το Σύνταγμα, να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον επικεφαλής του συνασπισμού που διαθέτει την πλειοψηφία στην Βουλή, δηλ.στον Ζόραν Ζάεβ.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE, όλο το τελευταίο διάστημα αρνούταν να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζόραν Ζάεβ, με το διάτρητο επιχείρημα ότι ο συνασπισμός του τελευταίου με τα αλβανικά κόμματα εμπεριέχει στοιχεία που απειλούν τον ενιαίο χαρακτήρα της ΠΓΔΜ.

Ο Ζάεβ αναφέρει ότι είναι δεσμευμένος στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της κρατικής υπόστασης της χώρας και εξέφρασε την ετοιμότητα να επισκεφθεί τον Ιβάνοφ προκειμένου να τον διαβεβαιώσει γι΄ αυτό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών στα Σκόπια, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ δεν έχει άλλη επιλογή από το να ανακαλέσει την απόφασή του και να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζόραν Ζάεβ

Από τη στιγμή που ο Ζάεβ λάβει την διερευνητική εντολή από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, έχει 20 ημέρες στην διάθεσή του για να υποβάλει στη Βουλή το πρόγραμμα και τη σύνθεση της κυβέρνησής του. Με βάση όλα τα παραπάνω, η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα μπορούσε να σχηματιστεί στα τέλη Μαϊου με αρχές Ιουνίου. Στην κυβέρνηση αυτή, τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ αναμένεται να αναλάβουν σημαντικά χαρτοφυλάκια.

Keywords
Τυχαία Θέματα