Περιηγητικά λεωφορεία: Παρέμβαση του κράτους ή ελευθερία της αγοράς;

15:05 14/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες, στην κατάμεστη αίθουσα της Περιφέρειας, με αντικείμενο την κυκλοφορία των περιηγητικών λεωφορείων. Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος.
Ποιο είναι το πρόβλημα;
Φέτος άπαντες διαπιστώνουν μεγάλη μείωση των εσόδων τους από την κρουαζιέρα. Το πρόβλημα, θεωρούν ότι διαμορφώθηκε, από την δρομολόγηση, φέτος, υπερβολικού αριθμού ανοιχτών λεωφορείων αστικής περιήγησης καθώς και στις υπερβάσεις που κάνουν επιπλέον των ορίων του αντικειμένου τους οι επιχειρηματίες, βεβαίως, σε συνδυασμό με την αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.

Οι αντιδράσεις διαμορφώνονται ανάλογα με το μέγεθος των απωλειών κάθε κλάδου. Κάποιοι ζητούν την πλήρη κατάργηση των αδειών ανοιχτών λεωφορείων, κάποιοι άλλοι τον περιορισμό τους. Η ένταση σε ορισμένους είναι τόσο μεγάλη ώστε δεν αποκλείονται έκτροπα αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση. Η λύση φαίνεται δύσκολη μιας και την αρμοδιότητα αδειοδότησης την κρατούν τα Υπουργεία και η τοπικές αρχές φαίνονται αδύναμες να παρέμβουν παρά την πολιτική βούληση των αιρετών να παρέμβει το κράτος ρυθμίζοντας τα όρια. Επίσης από την άλλη πλευρά υπάρχει και η άποψη που θέλει την αγορά να αυτορυθμίζεται στα πλαίσια της ελευθερίας της αγοράς.
Ποιοι συμμετείχαν
Στη συνεδρίαση παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, η αντιπεριφερειάρχης Νικολέτα Πανδή, ο αντιδήμαρχος Τ.Υ. Νίκος Αναστασόπουλος, ο Λιμενάρχης Κέρκυρας Αναστάσιος Σχοινάς, ο Δ/ντης Τροχαίας Κέρκυρας Σπύρος Σκολαρίκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Χονδρογιάννης, ο πρόεδρος του ΟΛΚΕ Σπύρος Στεφανίδης, καθώς και εκπρόσωπων όλων των φορέων που θεωρούν ότι πλήττεται το αντικείμενο της εργασίας τους, δηλαδή τα σωματεία των ιδιοκτητών ταξί, τουριστικών λεωφορείων, το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, οι αμαξάδες, οι ξεναγοί, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Ενιαίος φορέας καταστηματαρχών της παλιάς πόλης, ο Σύνδεσμος Αργυροχρυσοχόων καθώς και εκπρόσωποι από δύο εταιρείες ιδιοκτητών περιηγητικών λεωφορείων.
Η κινητοποίηση
Πριν από τη σύσκεψη τα σωματεία των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων και το σωματείο των ταξί πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης με τα οχήματα τους και τελικά στάθμευσαν τα λεωφορεία έξω από τα κεντρικά γραφεία της Περιφέρειας επί της Εθνικής Παλαιοκαστρίτσας.
Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν και οι ξεναγοί οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν στάση εργασίας.
Ακυρώθηκαν 2 αφίξεις κρουαζιεροπλοίων
Αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων ήταν να ακυρωθούν οι χθεσινές αφίξεις δύο κρουαζιεροπλοίων στο λιμάνι της Κέρκυρας. Αυτό το γνωρίζουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς και στη σύσκεψη ακούστηκαν σκόρπιες φωνές που απειλούσαν με κινητοποιήσεις σε μέρα που γίνεται home porting από μεγάλους tour operators όπως η Thomson’s, κίνηση που αν γίνει τελικά, θα εγκλωβίσει επισκέπτες που δεν θα μπορούν να μεταφερθούν από το αεροδρόμιο στο κρουαζιερόπλοιο.

Το θέμα, οι εκπρόσωποι των φορέων, το έθεσαν ωμά. Είναι το «μοίρασμα της πίττας» των εσόδων από την κρουαζιέρα. Περιέγραψαν την «ελευθερία» που δίνει ο νόμος, με μία άδεια να δρομολογηθεί απεριόριστος αριθμός οχημάτων και επίσης, ότι δεν υπάρχουν όρια στον αριθμό των αδειών.
Περιέγραψαν το πως ξεπερνούν τα όρια οι επιχειρηματίες των λεωφορείων αστικής περιήγησης. Είπαν δηλαδή ότι μπαίνουν στον τομέα διοργάνωσης εκδρομών, κυρίως προς το Αχίλλειο, μπαίνουν παράνομα στον τομέα της ξενάγησης, φθάνουν μέχρι τα όρια της άγρας πελατών, επεκτάθηκαν σε όλη την πόλη με τα κιόσκια πώλησης εισιτηρίων, παραπλανούν τους επιβάτες, τους οδηγούν σε δικά τους μαγαζιά για ψώνια, έχουν πληροφορίες ότι ζητούν και νέα δρομολόγια αυτή τη φορά για την Παλαιοκαστρίτσα, σταδιακά εξασφαλίζουν άδειες για περισσότερες στάσεις ή για σταθμούς αναχωρήσεων, μέσα στο λιμάνι, πλησιέστερα στα κρουαζιερόπλοια.
Ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης
Η σύσκεψη κατέληξε με την δήλωση του Δημάρχου ότι θα εκδώσει την κανονιστική απόφαση για την κυκλοφορία των περιηγητικών λεωφορείων αφού πρώτα πραγματοποιήσει σύσκεψη με εκπροσώπους των εμπλεκομένων φορέων. Πιθανά, εκεί να παρουσιάσει την πρόταση για πλήρη κατάργηση των λεωφορείων, από το ιστορικό κέντρο. Πρόταση που συζητείται ευρέως μεταξύ των δημοτικών αρχόντων και των δημοσιογράφων, αλλά ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιαστεί ευθέως και δημόσια από τη δημοτική αρχή.
Ο Περιφερειάρχης, κλείνοντας, δήλωσε ότι οι άμεσες κινήσεις του θα είναι, να στείλει στο Δήμο τον κατάλογο με τις αδειοδοτημένες στάσεις και στη συνέχεια όποια στάση του ζητήσει ο Δήμος να καταργηθεί θα το σεβαστεί και ως μακροπρόθεσμες κινήσεις, θα είναι να ζητήσει από την Ένωση Περιφερειών να διεκδικήσουν από κοινού όλες οι περιφέρειες την αλλαγή της νομοθεσίας και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων αδειοδότησης των λεωφορείων στους Δήμους.
Τι είπαν οι φορείς
Ο εκπρόσωπος των ταξί κος Καψοκαβάδης υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα είναι το γεγονός πως με μια άδεια, η κάθε εταιρεία δρομολογεί απεριόριστο αριθμό οχημάτων.
Ο κος Χρυσικόπουλος από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ εξέφρασε και τη δική του διαμαρτυρία για υποκλοπή του μεταφορικού έργου και τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύονται οι μεγάλες εταιρείες και όχι οι μικροί ντόπιοι επιχειρηματίες.
Ο εκπρόσωπος των αμαξάδων Παγκράτης Νικόλαος ανέφερε ότι η αυτοδιοίκηση δίνει άδειες στα περιηγητικά λεωφορεία και αρνήθηκε άδειες στις άμαξες στη Σπηλιά.
Η πρόεδρος των ξεναγώ ν Μαρία Βούλγαρη επίσης τόνισε ότι υποκλέπτουν το έργο των ξεναγών με τη μηχανική ξενάγηση στο λεωφορείο αλλά επίσης έχει θεαθεί και υπάλληλος της εταιρείας να κάνει ξενάγηση μέσα στο λεωφορείο.
Ο εκπρόσωπος του συλλόγου Αργυροχρυσοχόων κος Καλούδης τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει τρόπος μεταφοράς στην πλατεία των ηλικιωμένων επιβατών.
Ο κος Σπύρος Σκιαδόπουλος απο τον Εμπορικό Σύλλογο υπογράμμισε ότι υποβαθμίζεται συνολικά το τουριστικό προϊόν της Κέρκυρας.
Ο κος Γιώργος Προβατάς από τον Ενιαίο φορέα καταστηματαρχών της παλιάς πόλης είπε ότι η άποψη του σωματείου είναι να γίνει δίκαιη κατανομή των στάσεων στην πόλη συνολικά.
Η κυρία Κάτια Παπίρη εκπροσωπώντας τους καταστηματάρχες των περιοχών Μαντούκι, Νέο Λιμάνι και της Ι. Θεοτόκη κατέθεσε κείμενο με 200 υπογραφές, με την διαμαρτυρία τους διότι όπως ανέφερε δεν κυκλοφορούν πλέον τουρίστες σε καμιά από αυτές τις περιοχές και ζήτησε να μην υπάρχουν στάσεις αφετηρίας μέσα στο λιμάνι.
Ο κος Χονδρογιάννης από το Επιμελητήριο δήλωσε ότι όλα αυτά τα ρυθμίζει η ελεύθερη αγορά μόνη της.
Η άλλη άποψη
Ο εκπρόσωπος του Αστικού ΚΤΕΛ κος Σακελλαρίου, το οποίο έχει δημιουργήσει και δεύτερη εταιρεία με περιηγητικά λεωφορεία, δήλωσε ότι δεν έχει αντίρρηση στο να τεθούν κανόνες και όρια αλλά υπογράμμισε ότι και οι διαμαρτυρόμενοι οφείλουν να αντιληφθούν την εξέλιξη της οικονομίας και να μην εμποδίζουν το καινούργιο που έρχεται, προσπαθώντας να διατηρήσουν τα κεκτημένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα