Πεκίνο: «Απόλυτη ταύτιση για το χρέος» Λαγκάρντ και Τσίπρα – Συνάντηση με Πούτιν

15:21 14/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Απόλυτη ταύτιση διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Κριστίν Λαγκάρντ. Κατά τη συνάντηση που είχαν στο Πεκίνο, στο περιθώριο του Φόρουμ, «Belt and Road», η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαμήνυσε ότι αν το Βερολίνο δεν συμφωνήσει σε εφικτό δημοσιονομικό «μονοπάτι», τότε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

Στην περίπτωση αυτή, τα μέτρα δεν εφαρμόζονται, ανταπάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Στη συζήτηση, η Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ότι αν ο Βόλφανγκ Σόιμπλε επιμείνει στο ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους αφενός, στο ότι δεν μπορεί να συμφωνηθεί ένα εφικτό δημοσιονομικό «μονοπάτι» μετά το 2018 αφετέρου, τότε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα.
Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας αντέτεινε τότε, ότι σε μια τέτοια περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τα μέτρα που θα ψηφισθούν μέσα στην εβδομάδα, δεν θα τύχουν εφαρμογής το 2019- 2020.

Στη συνάντηση η κυρία Λαγκάρντ, είπε στους Έλληνες δημοσιογράφους «καλησπέρα» (στα ελληνικά), αφού στο Πεκίνο είναι ήδη μεσημέρι. Στη συνάντηση συμμετείχε από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια συναντήθηκε με το Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες με επίκεντρο το Κυπριακό.

Στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, A. Guterres, υπογράμμισα τη στήριξη της χώρας μας για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. pic.twitter.com/phe58NNBrH

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 14, 2017

«Τα τελευταία χρόνια, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας διαπιστώνεται σημαντική αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και του αριθμού τουριστών από τη Ρωσία προς την Ελλάδα. Οι δύο κυβερνήσεις συνεργάζονται πολύ στενά για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Για τον σκοπό αυτό, Ελλάδα και Ρωσία θα προετοιμάσουν τη νέα Σύνοδο Μικτής Διϋπουργικής Επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων.

Στη συνάντηση παρόντες είναι οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ, επίσης ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

«Με τον Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν συζητήσαμε σήμερα στο Πεκίνο για την αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων και τις εξελίξεις στην περιοχή μας», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στο Twitter.

Με τον Πρόεδρο Πούτιν @PutinRF_Eng συζητήσαμε σήμερα στο Πεκίνο για την αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων & τις εξελίξεις στην περιοχή μας. pic.twitter.com/EhW5uuhBNS

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 14, 2017

«Η Ελλάδα -έπειτα από πολλά χρόνια σοβαρής κρίσης- επιστρέφει στον δρόμο της ανάπτυξης, ανοίγοντας σπουδαίες ευκαιρίες για τις επενδύσεις και το εμπόριο», τόνισε ο πρωθυπουργός από το Πεκίνο, μιλώντας στο διεθνές οικονομικό και εμπορικό φόρουμ που διοργανώνει η Κίνα «Μία Ζώνη-Ενας δρόμος».

Το Φόρουμ των χωρών του «Δρόμου του Μεταξιού» θέτει τις βάσεις για προώθηση του διαλόγου & της συνεργασίας ανάμεσα σε Ασία και Ευρώπη. (1/3) pic.twitter.com/Fijw32yxyT

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 14, 2017

«Η χώρα μου για ακόμη μία φορά επωφελείται πλήρως από τη μοναδική της γεωπολιτική ταυτότητα ως μια χώρα της Ευρώπης, της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, όπως επίσης ως μία ναυτιλιακή χώρα με δυνατότητες να προωθεί τις σχέσεις της πολύ πιο μακριά από τη γειτονιά της», πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας, και επισήμανε ότι σ’ αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα διευρύνει τον ρόλο της ως ένας σημαντικός περιφερειακός κόμβος στους τομείς του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, του εφοδιασμού, του πολιτισμού και του τουρισμού.

Η χώρα μας είναι από σήμερα μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών, AIIB, σημαντικό διεθνή οργανισμό οικονομ. ανάπτυξης. 3/3 pic.twitter.com/F2RwIWgfpg

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 13, 2017

Από το ίδιο βήμα, ο πρόεδρος της Κίνας δήλωσε ότι το ελεύθερο εμπόριο αποτελεί μία σημαντική μηχανή της ανάπτυξης και δεσμεύτηκε ότι η κινεζική κυβέρνηση θα διαθέσει συνολικά 124 δισεκ. δολάρια για αυτή την φιλόδοξη πρωτοβουλία, η οποία όπως τόνισε είναι ανοικτή σε όλους και θα μπορούσε να ανοίξει δρόμους για την ευημερία και για την ειρήνη σε διεθνές επίπεδο.

Στην υπογραφή Συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών ZTE-Forthnet για τη δημιουργία δικτύου υψηλών ταχυτήτων στον ελληνικό χώρο. 1/3 pic.twitter.com/3TRBRtAG7g

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 13, 2017

Θέματα συνεργασίας των αρχών για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, συζήτησε ο πρωθυπουργός με την Πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Doris Leuthard.

Με την Πρ. της Ελβετικής Συν/διας Doris Leuthard, συζητήσαμε θέματα συνεργασίας των αρχών για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. #BeltandRoad pic.twitter.com/EX9Vcr0LkE

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 14, 2017

Χθες, την αποκλιμάκωση των προκλήσεων της ‘Aγκυρας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, έθεσε ο πρωθυπουργός στον Τούρκο πρόεδρο, κατά τη συνάντηση τους στην Κίνα, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να τερματιστεί η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Στη συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Ταγίπ Ερντογάν τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία στον τουρισμό και τις επενδύσεις, ενώ τονίστηκε επίσης η σημασία της απόφασης να παραστεί ο Προκόπης Παυλόπουλος στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου, στις 22 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη.

Από την πλευρά του, ο κ.Ερντογάν αφού εξέφρασε τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας, συμφώνησε στην ανάγκη αποφυγής εντάσεων την επόμενη περίοδο και στη σημασία που έχει ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησε επισης στη σημασία της Συνθήκης της Λωζάνης και της εφαρμογής της.

ΠΗΓΗ:ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ,ΑΠΕ

Σχετική είδηση:Αλ.Τσίπρας: Είμαστε πολύ κοντά στην οριστική έξοδο από την κρίση (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα