Παρέμβαση Τσίπρα για το προσφυγικό στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής – Μπρα ντε φερ στην Ευρώπη (video)

12:51 13/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής όπου σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κάνει παρέμβαση για το προσφυγικό μία ημέρα μετά την επιστολή Τουσκ για κατάργηση της υποχρεωτικής ποσόστωσης στην υποδοχή και επανεγκατάσταση προσφύγων.Με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα κρατήσει ο Εμμανουέλ Μακρόν με τον οποίο ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες στο περιθώριο της Συνόδου για το κλίμα στο Παρίσι.

“Η πρόταση Τουσκ υπονομεύει την δουλειά των προηγούμενων ετών” είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας πως ο ρόλος του Προέδρου του Συμβουλίου είναι να προστατεύει την ευρωπαϊκή ενότητα, και ότι ο Ντόναλντ Τουσκ “υποβαθμίζει έναν από τους βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος που είναι η αλληλεγγύη”.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπενθύμισε πως οι μετεγκαταστάσεις ήταν μία λύση στην έκτακτη ανάγκη που είχε δημιουργηθεί το 2015 και οι 32.000 πρόσφυγες που σήμερα έχουν μετεγκατασταθεί ανήκουν στο 90% των ανθρώπων που μπορούσαν να πάρουν άσυλο.

Ο Ντόναλντ Τουσκ υποστηρίζει, στην επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ότι μόνο τα κράτη μέλη μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, καθώς η ΕΕ δεν έχει τη νομική δυνατότητα να αντιμετωπίσει το ζήτημα θεσμικά, ενώ οι ποσοστώσεις αποδείχτηκαν διχαστικές. Και σημειώνει ότι μόνη ρεαλιστική αντιμετώπιση είναι η χρηματοδότηση μηχανισμών προστασίας και ο συνδυασμός της υπευθυνότητας με την αλληλεγγύη στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου. Ζητά μάλιστα από τους ηγέτες τη συναίνεσή τους, σε αυτό το πλαίσιο, ώστε να υπάρξει καταληκτική συμφωνία τον Ιούνιο του 2018. Σε αντίθετη περίπτωση θα κάνει προτάσεις ο Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Παρά το γεγονός ότι στη μεθαυριανή Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει συζήτηση για τα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και ως προς την εσωτερική και ως προς την εξωτερική της διάσταση, δεν προβλέπεται να έχουμε συμπεράσματα. Εξάλλου, η πρόταση της Κομισιόν για τις αλλαγές στη Συνθήκη του Δουβλίνου δεν έχει προχωρήσει, καθώς οι χώρες του Βίζεγκραντ δεν δέχονται έμπρακτο προσδιορισμό στην έννοια της αλληλεγγύης.

Η Σύνοδος αναμένεται να εστιάσει στην ανάγκη δημιουργίας μόνιμουτ μηχανισμού χρηματοδότησης των πολιτικών για τη μετανάστευση και ήδη έχει προβλεφθεί μια ιδιαίτερη συνάντηση μεταξύ Γιούνκερ. Τζεντιλόνι και ηγετών των χωρών του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία), προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις για τη χρηματοδότηση δράσεων που αποσκοπούν στην ανάσχεση των ροών από την Αφρική.

Στη δύσκολη εξίσωση, του μεταναστευτικού η τελική απόφαση των ηγετών αναμένεται να διατυπωθεί τον Ιούνιο του 2018.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς
Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος
Σχετική είδηση: Επιστολή Τουσκ για τις «διχαστικές» ποσοστώσεις στο μεταναστευτικό-Αβραμόπουλος: «Αντιευρωπαϊκή» η πρόταση

Keywords
Τυχαία Θέματα