Παρέμβαση του σωματείου εκτάκτων ΥΠΠΟ για εργατικό ατύχημα στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης

21:46 16/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη δημοσιότητα έδωσε το πανελλήνιο σωματείο έκτακτου προσωπικού στο Υπουργείο Πολιτισμού, εργατικό ατύχημα, που όπως αναφέρει η ανακοίνωση, συνέβη στις 25 Απριλίου 2017 στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης (ΝΜΑ) με θύμα εγκυμονούσα εργαζόμενη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως: «Η εργαζόμενη προσελήφθη ως Φύλακας Αρχαιοτήτων την 25η Απριλίου και στο πέρας της τρίτης μέρας εργασίας της, ύστερα από έντονη σωματική καταπόνηση (ορθοστασία, περπάτημα), οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με αιμορραγία. Παρουσιάστηκαν έντονες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της, με αποτέλεσμα να εισαχθεί στο νοσοκομείο

και να λάβει εξιτήριο με αναρρωτική άδεια και ιατρικές συστάσεις για ακινησία.

Λόγω του ότι δεν είχε προλάβει να συμπληρώσει 10 ημέρες εργασίας και τα αντίστοιχα ένσημα, δεν πληρώθηκε την αναρρωτική της άδεια από τον εργοδότη ούτε και αποζημιώθηκε από τον ασφαλιστικό φορέα. Μέχρι σήμερα παραμένει στο σπίτι κλινήρης, απλήρωτη, έχοντας χάσει και την ιδιότητα του ανέργου, καθώς τυπικά είναι εργαζόμενη στο ΝΜΑ.

Η εργαζόμενη, έχοντας και τη στήριξη του Σωματείου, προχώρησε σε δήλωση εργατικού ατυχήματος στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία διερεύνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από το συμβάν η εργαζόμενη είχε μια εξαιρετικά ήπια και φυσιολογική εγκυμοσύνη, ενώ έχαιρε άκρας υγείας.

Η εργοδοσία δεν έχει αναγνωρίσει ακόμα το εργατικό ατύχημα, παρότι φέρει σοβαρές ευθύνες, καθώς δεν τοποθέτησε την εγκυμονούσα εργαζόμενη σε τμήμα και πόστο αντίστοιχο με την κατάστασή της, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία και όπως αποτελεί πρακτική του ΝΜΑ σε άλλες περιπτώσεις εγκυμονουσών εργαζομένων».

Το σωματείο ζητάει: «Η Διοίκηση του ΝΜΑ να δηλώσει το συμβάν ως εργατικό ατύχημα, ώστε να διευκολυνθεί η εγκυμοσύνη τής συναδέλφισσας και να αποζημιωθεί από το ασφαλιστικό ταμείο.
Από όλους τους φορείς και υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. να κάνουν όλες τις απαραίτητες και σύννομες ενέργειες για την προστασία της εγκυμοσύνης και της μητρότητας. Ισονομία στην εργασία και σεβασμό στους συμβασιούχους εργαζόμενους του ΥΠ.ΠΟΑ».

Keywords
Τυχαία Θέματα