Παραβίαση ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά σκάφη στο Αγαθονήσι – Καταδίκη από ΥΠΕΞ (video)

21:50 15/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Προκαλεί για άλλη μια φορά η Τουρκία, καθώς στο πλαίσιο της αεροναυτικής άσκησης «Θαλασσόλυκος 2017», τουρκικά πλοία προσέγγισαν τις ακτές του Αγαθονησίου. Για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» κάνει λόγο το ελληνικό υπουργείο Eξωτερικών.

Τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας, δύο πυραυλάκατοι του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού προσέγγισαν τις ανατολικές και βόρειες ακτές του Αγαθονησίου, παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων παρακολουθούσε συνεχώς ελληνικό παράκτιο περιπολικό, ενώ στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονταν μία πυραυλάκατος

και μία κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, που έπλευσαν άμεσα στην περιοχή του Αγαθονησίου.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης για απομάκρυνσή τους, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΝ.

Τα τουρκικά πλοία παρέμειναν στην περιοχή για περίπου 20 λεπτά και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν δυτικά και νότια.

Εκτός από παραβιάσεις των χωρικών υδάτων, σημειώθηκε και σωρεία παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, 20 τουρκικά F-16, πέντε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και 19 ελικόπτερα εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως.

Καταγράφηκαν 37 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 141 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του αρχιπελάγους.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε 9 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Δεκατέσσερα τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα