Παραμυθοσάββατα και βιωματικά εργαστήρια για παιδιά στο ΕΚΕΔΙΣΥ

09:05 3/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μέσα από βιωματικά εργαστήρια, διασκεδαστικές δραστηριότητες και κατασκευές, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον μαγικό κόσμο των εντόμων, παίζουν, διασκεδάζουν και γίνονται «Μικροί καλλιτέχνες» στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.

Παραμυθοσάββατα

Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 2-5 ετών

Κάθε Σάββατο στις 12:00

Ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο των εντόμων

Ζζζζζζζζζ. Και ξαφνικά ένα πρωινό του Μαρτίου, η Πλάκα γέμισε εκατομμύρια έντομα! Πεταλούδες, μέλισσες, γρύλους, τζιτζίκια, μυρμήγκια, αράχνες… Και ενώ οι μεγάλοι τα έχουν χαμένα, μια ομάδα παιδιών, οι μικροί

εντομολόγοι, αναλαμβάνουν δράση…

Μέσα από βιωματικά εργαστήρια, διασκεδαστικές δραστηριότητες και κατασκευές, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον μαγικό κόσμο των εντόμων. Μελετούν τα έντομα, μαθαίνουν να τα διακρίνουν και να παρατηρούν την ποικιλία των ειδών, την ιδιορρυθμία των συνηθειών τους και τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν, σε σχέση με το περιβάλλον. Άλλοτε σε ρόλο μελισσοκόμων και άλλοτε εντομολόγων, θα παίξουν, θα διασκεδάσουν, θα συνεργαστούν με τα άλλα παιδιά περνώντας τέσσερα ξέγνοιαστα πρωινά.

Σάββατο 4 Μαρτίου, Ένας γρύλος πολύ σιωπηλός του Eric Carle

Ο μικρός και πολύ σιωπηλός γρύλος, παρόλο που γνωρίζει πάρα πολλά έντομα δεν καταφέρνει να τους ανταποδώσει τις καλημέρες τους! Ξαφνικά όμως συμβαίνει κάτι συναρπαστικό και ξαναβρίσκει τη φωνή του. Μέσα από το εργαστήρι τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον μαγικό κόσμο των εντόμων, μαθαίνοντας πληροφορίες γι’ αυτά με έναν πολύ διασκεδαστικό τρόπο. Ακολουθούν πολλές εντομοκατασκευές!

Σάββατο 11 Μαρτίου, Μια πολυάσχολη αράχνη του Eric Carle

Η μικρή μας αράχνη, από τα πιο εργατικά έντομα δεν σταματά να δουλεύει λεπτό και συνεχώς υφαίνει με τη λεπτή μεταξωτή της κλωστή! Ελάτε να γνωρίσουμε αυτό το μικρό και παρεξηγημένο έντομο, να κάνουμε διασκεδαστικές κατασκευές και να μάθουμε τα μυστικά του επαγγέλματός της!

Σάββατο 18 Μαρτίου, Μια κάμπια πολύ πεινασμένη του Eric Carle

Η Κάμπια είναι το αγαπημένο παραμύθι των παιδιών όλου του κόσμου από το 1969. Μέσα από μια ιστορία γεμάτη χρώματα τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη φύση, διεγείροντας τις αισθήσεις τους και καλλιεργώντας την αντίληψή τους για το ωραίο. Επίσης, προσεγγίζουν τις μαθηματικές έννοιες και ευαισθητοποιούνται σε θέματα σχετικά με την υγιεινή διατροφή. Στο εργαστήρι περιλαμβάνονται και δημιουργικές κατασκευές που βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τον κύκλο ζωής της πεταλούδας

Σάββατο 25 Μαρτίου, Μια μέλισσα με λύση, της Λήδας Βαρβαρούση

Μια μικρή μέλισσα ζει στο μελίσσι της με τις αδερφές της και περνάει καταπληκτικά. Τι θα γίνει, όμως, όταν χάσει τις φίλες της και πρέπει να τις βρει; Μια συναρπαστική ιστορία ξεκινά. Άραγε θα βρει τη λύση; Ένα εργαστήρι που μαθαίνει στα παιδιά τον μαγικό και σύνθετο κόσμο της κοινωνίας των μελισσών και τα θρεπτικά προϊόντα που παράγουν. Ένα εργαστήρι με τραγούδια χορό και… μελοκατασκευές!

Πληροφορίες – Κρατήσεις:

Συμπληρώστε το έντυπο συμμετοχής και αποστείλτε το με ηλεκτρονικό μήνυμα στο [email protected]Τ: 2103250341Ε: [email protected]

Κόστος συμμετοχής: 12€

40€ ο κύκλος (4 εργαστήρια)

Έκπτωση 10% για αδέρφια

Οι θέσεις είναι περιορισμένες

Προτεραιότητα κρατήσεων για συμμετοχή σε ολόκληρο κύκλο

Στην τιμή των εργαστηρίων συμπεριλαμβάνονται τα υλικά και η είσοδος στο Μουσείο

Διάρκεια 60 λεπτά

Σχεδιασμός-εμψύχωση: Αναστασία Ιορδάνη, Ελένη Αντωνοπούλου

Μικροί Καλλιτέχνες

Βιωματικό εργαστήρι γνωριμίας με τις Τέχνες

Για παιδιά 4-8 ετών

Κάθε Σάββατο στις 17:00

Στο βιωματικό εργαστήρι-γνωριμία με τις Τέχνες «Μικροί Καλλιτέχνες», έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε, να παρατηρήσουμε και να επεξεργαστούμε διάφορες μορφές τέχνης, όπως τη Ζωγραφική, τη Γλυπτική, την Αρχιτεκτονική!

Μέσα από δραστηριότητες κουκλοθέατρου, θεατρικού παιχνιδιού και εικαστικών, κάθε φορά ανακαλύπτουμε ένα έργο τέχνης και γνωρίζουμε τον καλλιτέχνη που το εμπνεύστηκε και το δημιούργησε!

Έπειτα θα μπορούμε όλοι μας να μεταμορφωνόμαστε σε μικρούς καλλιτέχνες, φτιάχνοντας τα δικά μας έργα τέχνης, διαλέγοντας διάφορα χρώματα και υλικά και να τα παρουσιάζουμε ο ένας στον άλλο!

Σάββατο 4 Μαρτίου, «Η Ζωγραφιά του Κόκκινου Ήλιου», Joan Miro

Στην πρώτη μας συνάντηση, θα παρατηρήσουμε καλά, τον πίνακα ζωγραφικής «Έναστρη νύχτα». Θα προσπαθήσουμε να δούμε προσεκτικά τι υπάρχει μέσα σ’ αυτόν, ποιος μπορεί να ζει εκεί και πώς ο ζωγράφος τον δημιούργησε! Τι να σκεφτόταν άραγε; Λέτε να είναι εύκολο κανείς να ζωγραφίσει έναν τέτοιο πίνακα; Εσείς θα αλλάζατε κάτι; Ελάτε λοιπόν, έπειτα από τη μικρή μας έρευνα, να γίνουμε μικροί ζωγράφοι και να δημιουργήσουμε την δική μας έναστρη νύχτα!

Σάββατο 11 Μαρτίου, «Γεωμετρικός Αμφορέας-Αγγειογραφία», Γεωμετρική Εποχή

Αυτή τη φορά, μέσα στο έργο τέχνης που θα παρατηρήσουμε, υπάρχει ένα παιδί! Θα ανακαλύψουμε μαζί, γιατί κρατάει στα χέρια του ένα περιστέρι, ποιο είναι το αγαπημένο του παιχνίδι, πού βρίσκεται και πώς νιώθει! Αν εσείς ζωγραφίζατε ένα παιδί, τι θα κρατούσε; Ποιο θα ήταν το αγαπημένο του παιχνίδι και πως θα ένιωθε μέσα στον πίνακα που εσείς θα δημιουργούσατε;

Σάββατο 18 Μαρτίου, «Το λιμάνι στο Ηλιοβασίλεμα», Paul Signac

Τοποθετώντας μικρά κομμάτια από πλακάκια δίπλα δίπλα και συνδυάζοντας χρώματα πολλά, ένας κύριος κατασκεύασε κάτι φανταστικό! Η τέχνη η οποία θα παρατηρήσουμε είναι πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ χρωματιστή! Ας ανακαλύψουμε πώς λέγεται αυτό που έκανε, αν είναι εύκολο ή δύσκολο και αν θα άρεσε και σε εμάς να το κάνουμε! Πολλοί άνθρωποι έχουν ενθουσιαστεί με την τέχνη αυτή και την έχουν χρησιμοποιήσει με πολλούς τρόπους σε διάφορα αντικείμενα!

Σάββατο 25 Μαρτίου, «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι», Johannes Vermeer

Έφτασε η στιγμή να κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο, να γυρίσουμε πίσω στον κυκλαδικό πολιτισμό και να εξερευνήσουμε, πως οι καλλιτέχνες της εποχής κατασκεύαζαν τα διάσημα ειδώλια! Γιατί άραγε όλα τα ειδώλια έχουν τα χέρια τους σταυρωμένα μπροστά στην κοιλιά τους; Είναι αγόρια ή κορίτσια; Πώς να νιώθουν άραγε στη θέση που βρίσκονται; Ο καθένας από εμάς θα κατασκευάσει το δικό του ειδώλιο, δίνοντάς του την προσωπικότητα που θέλει και θα μας μιλήσει γι’ αυτό, λέγοντάς μας την ιστορία του!

Πληροφορίες – Κρατήσεις:

Συμπληρώστε το έντυπο συμμετοχής και αποστείλτε το με ηλεκτρονικό μήνυμα στο [email protected]Τ: 2103250341Ε: [email protected]

Κόστος συμμετοχής: 12€

40€ ο κύκλος (4 εργαστήρια)

Έκπτωση 10% για αδέρφια

Οι θέσεις είναι περιορισμένες

Προτεραιότητα κρατήσεων για συμμετοχή σε ολόκληρο κύκλο

Στην τιμή των εργαστηρίων συμπεριλαμβάνονται τα υλικά και η είσοδος στο Μουσείο

Διάρκεια: 60 λεπτά

Σχεδιασμός-εμψύχωση: Φιλαρέτη Ισταμπουλούογλου, νηπιαγωγός, εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Keywords
Τυχαία Θέματα