Παραισθήσεις του Κανονικού αυτή την Παρασκευή στη Snehta

17:11 17/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ίσως και όλα να ξεκίνησαν με το χορό στην αρχαία τραγωδία. Η ιδέα ιδιοφυής: το θεατρικό έργο έχει εκ των προτέρων ενσωματωμένα τα συναισθήματα του κοινού. Το θεατρικό έργο δεν βρίσκεται εκτός θεατών αφού συμπεριλαμβάνει τα συναισθήματά τους. Τα προσφέρει όμως και προς διαπραγμάτευση.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός επεκτείνεται αδιάκοπα: είτε πρόκειται για μια αποτροπαϊκή μαριονέτα που μιλά μέσα από το στομάχι ενός εγγαστρίμυθου, είτε για τους

πειρατές και τις πριγκίπισσες των «λούνα παρκ», ο μηχανισμός αυτός πραγματώνει τις πιο κοινότοπες συλλογικές ονειροπολήσεις. Βρίσκουμε τον τρόπο να αναστείλουμε τη δυσπιστία μας και να υποδυθούμε ότι ο «αφέντης» δεν μας χειραγωγεί πια. Η ένταση αυτή μας εκστασιάζει, μας παρουσιάζει κάτι που δεν είναι εκτός μας, αλλά συναντά τα συναισθήματα μας. Η πραγματική διαστροφή συνίσταται στο να πραγματοποιούνται όλες σου οι επιθυμίες.

Πως άραγε να λειτουργεί το τέχνασμα της «άμεσης εκπροσώπησης»; Αντί να αποστασιοποιηθεί (κάτι που τόσο αγαπά ο κόσμος της τέχνης), τελικά αναζητεί τις δυνατότητες έκφρασης της σκηνοθετημένης κοινής γνώμης. Η έκθεση αυτή αντανακλά πλήρως τις πολλαπλές εκφάνσεις της επιθυμίας μας. Η φωνή του κοινού σκηνοθετείται, τεχνητά, και εκφράζεται μέσα από μια χορογραφία στιγμών.

Καλλιτέχνες:

Αθανάσιος Γάτος
Jeff Koons
Όλγα Ευαγγελίδου
Renzo Martens
Θεοφάνης Δαλέζιος
Varvaras

Την έκθεση έχει επιμεληθεί ο Laurens Otto, φιλοξενούμενος επιμελητής στη SNEHTA.

Χορηγία: Mondriaan Fund

Εγκαίνια // Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, 2017 // 8-10
Ωράριο // Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Ιανουαρίου // 4-8

SNEHTA
Δροσοπούλου 47, Κυψέλη 11257 Αθήνα

Keywords
Τυχαία Θέματα