Παραδίδεται ο Σαρωνικός στην τοπική κοινωνία – Ολοκλήρωση της απορρύπανσης

21:00 4/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες εργασίες απορρύπανσης στον Σαρωνικό Κόλπο και στις παραλίες της Αττικής, μετά τη διάσπαρτη ρύπανση που προκάλεσε η βύθιση του έμφορτου με καύσιμα δεξαμενόπλοιου ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ στις 10 Σεπτεμβρίου, νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης.

Tην Tρίτη 5/12 παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας, αναμένεται να παραδοθούν στην τοπική κοινωνία.

Για προληπτικούς λόγους, οι περιπολίες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Αττικής θα συνεχιστούν.

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΓ. ΖΩΝΗ

ΙΙ έχει ανελκυθεί και οδηγηθεί σε ναυπηγείο στα Αμπελάκια Σαλαμίνας, όπου φυλάσσεται επί 24ωρου βάσεως από στελέχη του Λιμενικού Σώματος, έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα των δύο πραγματογνωμόνων που έχουν οριστεί για την υπόθεση, σχετικά με τα αίτια της βύθισης του πλοίου.

Σημειώνεται, ότι με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των εργασιών απορρύπανσης, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ως επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου που είχε συγκροτηθεί για την όλη επιχείρηση, ανακοίνωσε τη λήξη των συνεδριάσεων του εν λόγω Οργάνου, λόγω εκπλήρωσης της αποστολής του.

Ο κ. Σαντορινιός ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την συνεργασία και τη συμμετοχή τους στις εργασίες απορρύπανσης.

Στο μεταξύ, όσοι θεωρούν ότι έχουν πληγεί με οποιονδήποτε τρόπο από τη ρύπανση που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ, μπορούν να προγραμματίσουν συναντήσεις στο αρμόδιο γραφείο που έχει εγκατασταθεί στον Πειραιά, στον οδό Σκουζέ 26 στον 4ο όροφο, από το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου (International Oil Pollution Compensation, IOPC).

Ενδεικτικά αξιώσεις αποζημίωσης δύναται να εγερθούν μεταξύ άλλων για:

– Χρήση εξοπλισμού καθαρισμού και λήψης προληπτικών μέτρων.

– Καταστροφή περιουσιακών στοιχείων.

– Έμμεση ζημία.

– Καθαρή οικονομική ζημία (πχ μείωση εσόδων λόγω μη δυνατότητας δραστηριοποίησης στην περιοχή που επλήγη).

– Περιβαλλοντική καταστροφή.

Το περιεχόμενο της αξίωσης θα πρέπει να περιλαμβάνει την κατά το δυνατόν λεπτομερή αναφορά της ζημιάς που υπέστη ο αξιών την αποζημίωση και να συνοδεύεται από υποστηρικτικό υλικό τεκμηρίωσης των αξιώσεων, σε συνάρτηση με το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη και τα ανάλογα παραστατικά.

Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες για αποζημιωτέες αξιώσεις, λεπτομέρειες υποβολής τους και απαιτούμενα στοιχεία προσκόμισης μπορούν να αναζητηθούν στο τοπικό γραφείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα