«Πανευρωπαϊκός» καύσωνας: Η θερμότερη νύχτα από το 1901 στο Βέλγιο

20:40 22/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πριν ο καύσωνας επηρεάσει και την Ελλάδα, προηγήθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ ανά την δυτική και κεντρική Ευρώπη. Η χθεσινή ήταν η θερμότερη νύχτα για το μήνα Ιούνιο από το 1901 για το Βέλγιο, με 23,9 βαθμούς Κελσίου, ενώ για το Λονδίνο, η θερμοκρασία ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ από το 1976.

– Βρετανία:

Ο υδράργυρος ξεπερνά του 30 βαθμούς επί πέντε συνεχείς ημέρες για πρώτη φορά από το 1995. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης στην κομητεία του Σάρεϊ, η άσφαλτος έλιωσε στους δρόμους εξαιτίας

των υψηλών θερμοκρασιών.
Οι θερμοκρασίες επιστρέφουν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα μετά τον καύσωνα κατά τη διάρκεια του οποίου η θερμοκρασία ανήλθε σε 33,9 βαθμούς Κελσίου χθες στο Λονδίνο, επίπεδο ρεκόρ για τον μήνα Ιούνιο από το 1976.

– Γερμανία:

Την ώρα που ο υδράργυρος υπερέβη τους 30 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο τμήμα της χώρας, ένας 50χρονος άνδρας έχασε την ζωή του εξαιτίας σφοδρής θύελλας που έπληξε τη βόρεια Γερμανία.

Λόγω της φθοράς που προκάλεσε στο οδόστρωμα η ζέστη, το όριο ταχύτητας μειώθηκε στα 80 χιλιόμετρα την ώρα από χθες το βράδυ σε τμήματα του οδικού δικτύου στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης (νοτιοδυτικά).

-Βέλγιο:

Κι επίσημα πλέον από χθες το βράδυ το Βέλγιο διανύει περίοδο καύσωνα. Στην χώρα καταγράφονται εδώ και πέντε ημέρες θερμοκρασίες τουλάχιστον 25 βαθμών και τρεις ημέρες 30 και πλέον βαθμών. Σήμερα ο υδράργυρος έφθασε στους 35 βαθμούς στο Καμπίν (βόρεια, σύνορα με Ολλανδία).

Γαλλία:

Η θερμοκρασία ενδέχεται να σπάσει εκ νέου ρεκόρ σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2005 κι αφού χθες ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από το 1945, ήτοι 26,4 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο. Τέσσερις μαθητές ηλικίας 7 έως 12 ετών που πήγαιναν σχολείο στο Σαρέντ διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα θερμοπληξίας.
Σε δικαστές και δικηγόρους επετράπη να συμμετέχουν στις δίκες στα δικαστήρια του Παρισιού, χωρίς να φοράνε τις τηβέννους τους.
Ο καύσωνας που ξεκίνησε την Κυριακή είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση ιδίως στο νότιο τμήμα της χώρας και την περιοχή του Παρισιού με τις αρχές να επιβάλουν περιορισμούς στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

– Πορτογαλία:

Η πτώση του υδράργυρου που ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου εδώ και πολλές ημέρες επέτρεψε στους πυροσβέστες να θέσουν υπό έλεγχο τις μεγαλύτερες εστίες πυρκαγιάς που κατακαίουν την κεντρική Πορτογαλία από το Σάββατο. Στην περιοχή Πεδρόγαου Γκραντ, όπου ξέσπασε η φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία της χώρας (64 νεκροί), οι θερμοκρασίες δεν αναμένεται να υπερβούν τους 29 βαθμούς Κελσίου.

– Ιταλία:
‘Εως το Σαββατοκύριακο ο υδράργυρος αναμένεται να εκτοξευθεί στους 38-40 βαθμούς Κελσίου, ήτοι 8 βαθμούς άνω των φυσιολογικών για την εποχή επιπέδων. Η ζέστη θα πλήξει ιδίως το βόρειο τμήμα, όπου τα θερμόμετρα αναμένεται να δείξουν 40 βαθμούς Κελσίου στις περιοχές της Μοδένας ή της Μάντοβας, 39 βαθμούς Κελσίου στο Μιλάνο, 38 βαθμούς Κελσίου στη Μπολόνια και την Φλορεντία.

– Ισπανία:

Η «κατάσταση» στην Ισπανία είναι «ανησυχητική» εξαιτίας της ξηρασίας και το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας βρίσκεται σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», επισήμανε η υπουργός Γεωργίας, Ιζαμπέλ Γκαρθία Τεχερίνα. Εδώ και 10 ημέρες τα αποθέματα νερού βρίσκονται στο 53,4% των δυνατοτήτων αποθήκευσης.

– Ελβετία:

Ο καύσωνας αναμένεται να πλήξει την χώρα από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία. Ο Ιούνιος του 2017 ενδέχεται να είναι ο δεύτερος θερμότερος έπειτα από εκείνον του 2003.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ,ΕΡΤ1 Ρεπορτάζ: Ευγενία Μυρίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα