Π. Κουρουμπλής: «H Ευρώπη κακοποιεί τον εαυτό της με αυτές τις επιλογές»

13:56 28/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ευρεία σύσκεψη υπό τον ΥΝΑΝΠ Π. Κουρουμπλή και με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, του Δημάρχου Μανώλη Βουρνού, και των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη και ΝΔ Νότη Μηταράκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο του Νησιού.

Στόχος της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν όλοι

οι παραγωγικοί φορείς του νησιού, ήταν η ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων και η συζήτηση προτάσεων για την επίλυσή τους.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες καλείται η πατρίδα να διαχειριστεί όχι μόνο την οικονομική κρίση, αλλά και την προσφυγική, που έχει βαρύνει σημαντικά πλέον την κοινωνία της Χίου. Τόνισε κυρίως το δυσμενές κλίμα που διαμορφώνεται για τη χώρα. Ειδικά για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Eurogroup, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε: «Η Ευρώπη κακοποιεί τον εαυτό της». Μάλιστα σημείωσε τη δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ότι νομιμοποιείται η Ευρώπη να ζητήσει από την Ελλάδα να περιγράψει ενδεχόμενα μέτρα που θα μπορούσε να πάρει αν δεν επιτύχει τους στόχους της, αλλά όχι να της ζητούμε να νομοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα που θα τεθούν αυτομάτως σε εφαρμογή. «Φανταστείτε τι θα γινόταν αν ζητούσε η Ευρώπη κάτι τέτοιο από την Γαλλική Εθνοσυνέλευση» δήλωσε ο κ. Σαπέν και τη δήλωση αυτή επικαλέστηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας.

Απαντώντας στη θέση των κατοίκων της Χίου ότι δεν αντέχει το νησί δεύτερο Hot Spot, που φημολογείται ότι θα γίνει, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε τη λεπτή θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα, ανάμεσα στη διμερή συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, συμφωνία την οποία καλείται η χώρα να σεβαστεί, αλλά και να προστατεύσει, με τρόπο που να μην δοθεί αφορμή στην Τουρκία να την καταγγείλει. «Διεκδικούμε να ζήσουμε ειρηνικά με την γείτονα χώρα και να ζητήσουμε την πιο ενεργή παρέμβαση της Ευρώπης για τον πόλεμο που εξελίσσεται στην περιοχή ώστε να σταματήσει αυτή η φοβερή σύρραξη που εξελίσσεται στη περιοχή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής, επισημαίνοντας πόσο νευρική έχει γίνει η Τουρκία λόγω των εσωτερικών της προβλημάτων και πόσο αρνητική ήταν η στάση της στην απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δήλωσε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την αναβάθμιση των ΑΕΝ και ανέθεσε σε ειδική σύμβουλο που τον συνοδεύει να εξετάσει τα ειδικά αιτήματα για τους σπουδαστές των ΑΕΝ Χίου και Οινουσσών, τις οποίες θα επισκεφτεί. Προανήγγειλε ειδική σύσκεψη με τον υφυπουργό ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, στο υπουργείο Ναυτιλίας για την εξειδίκευση των μέτρων του Αναπτυξιακού Νόμου, ώστε να φτάσουν τα προβλεπόμενα κονδύλια στις νησιωτικές κοινωνίες, κάτι που ζήτησαν οι παραγωγικοί φορείς του νησιού.

Τέλος δήλωσε ότι άρχισαν οι ενέργειες για την ενίσχυση της τουριστικής προβολής των νησιών που σήκωσαν το μεγάλο βάρος της προσφυγικής κρίσης και ότι ακολουθεί μεγάλη σύσκεψη με τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες που έχουν αναλάβει την σύνδεση των νησιών, με στόχο να οργανωθούν καλύτερα τα δρομολόγια και η διασύνδεσή τους, αλλά και να εξεταστεί το κόστος των εισιτηρίων και τα προβλήματα που προκύπτουν από μονοπωλιακού τύπου καταστάσεις που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια.

ΣΤΑ ΨΑΡΑ

Με σκάφος του Λ/Σ/Ελ.Ακτ. ο κ. Κουρουμπλής μετέβη στα Ψαρά όπου στο Δημαρχείο του Νησιού ο Δήμαρχος Ψαρών Κώστας Βρατσάνος του εξέθεσε τα προβλήματα του νησιού και τις ανάγκες του Δήμου, επιμένοντας στην έλλειψη προσωπικού, στα θέματα στελέχωσης του αγροτικού ιατρείου αλλά και την καλυτέρευση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με Πειραιά.

Πηγή: ΕΡΤ Αιγαίου

Συντάκτης: Θοδωρής Πυλιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα