Ολοκληρώθηκε η περιοδεία της Μικτής Χορωδίας Καρδίτσας στη Ν. Ιταλία

15:25 8/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Μικτή Χορωδία του Ωδείου Καρδίτσας-Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης επέστρεψε από την Ιταλία, όπου έδωσε μια σειρά εξαιρετικά επιτυχημένων συναυλιών, σε μεγάλα κέντρα του Ελληνισμού και της Μεγάλης Ελλάδας.
Η 40μελής Μικτή Χορωδία Καρδίτσας υπό την διεύθυνση του Νίκου Ευθυμιάδη (Μaster of arts στη διεύθυνση) ερμήνευσε σε κάθε μία από τις επτά συναυλίες ένα δύσκολο και ποικίλο πρόγραμμα Αναγεννησιακής, Κλασσικής και Σύγχρονης Μουσικής, σε έργα σημαντικών συνθετών, Ελλήνων και Ξένων, με έμφαση στην Βυζαντινή μας

εκκλησιαστική παράδοση και στη σύγχρονη ελληνική μουσική.

Η Μικτή Χορωδία του Ωδείου Καρδίτσας είχε προσκληθεί για μια σειρά σημαντικών συναυλιών στην Νότιο Ιταλία (ΚΑΜΠΑΝΙΑ-ΚΑΛΑΒΡΙΑ-ΑΠΟΥΛΙΑ) από σημαντικούς φορείς της γειτονικής χώρας για το χρονικό διάστημα 19-27 Ιουλίου 2017. Οι συναυλίες πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές με έντονο το Ελληνικό και Βυζαντινό στοιχείο, με ιδιαίτερη ευαισθησία στην αρχαιοελληνική παιδεία και την Χριστιανική κληρονομιά.
Ιδιαίτερα σημαντική παραμένει η συμβολή του Νίκου Ευθυμιάδη στην ανάπτυξη των Ελληνοϊταλικών σχέσεων σε πολλούς τομείς για δεκαετίες και ιδιαίτερα με τη Νότιο Ιταλία. Στον τομέα του πολιτισμού, της τέχνης και της μουσικής είναι ιδιαίτερα καθοριστική και σημαντική, αφού έχει και ιδιαίτερες παράπλευρες συνιστώσες, αναπτυξιακού και τουριστικού χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα η Μικτή Χορωδία εμφανίστηκε στην ιστορική πόλη Cava De Tirreni, του φιλέλληνα Δημάρχου και Ακαδημαϊκού Marco Galdi, σε μία ιστορική συναυλία στο χώρο του ξενοδοχείου Maggiolino Vittoria, όπου εγκαταστάθηκε για μικρό χρονικό διάστημα η εξόριστη Ελληνική Κυβέρνηση το 1944, επιστρέφοντας από τη Μέση Ανατολή στην Ελλάδα. Στη συναυλία παρευρέθηκαν επώνυμοι άνθρωποι του Φιλελληνικού κινήματος Έλληνες Καθηγητές Πανεπιστημίου της Νάπολης και του Σαλέρνο και πλήθος κόσμου.
Με εξαιρετική επιτυχία και σε κλίμα ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά δόθηκαν συναυλίες στο Pignatara Maggiore στην Caserta, καθώς και στον περίφημο Ναό του Μοναστηριού της Αγίας Τριάδας στην Badia Cavese. Επιτυχία σημείωσαν και οι συναυλίες που δόθηκαν στον Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό Αγίων Πέτρου και Παύλου στη Νάπολη, στην πανέμορφη Grottaglie (Τάραντας) στην Απουλία, στο Βυζαντινό Μουσείο με τους Κώδικες του Rossano (Καλαβρία) και στο Μουσείο του Πυθαγόρα στο Crotone (Κρότωνας).
Κάθε συναυλία είχε και το δικό της στίγμα, Ιστορικό, Μουσικό συμβάλλοντας στην κοινή πολιτιστική κληρονομιά και στο Φιλελληνικό κίνημα της Ιταλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα