ΟΗΕ: Προσχέδιο ψηφίσματος για ανάκληση της απόφασης Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

23:59 16/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Προσχέδιο ψηφίσματος που θα αναφέρει ότι οποιαδήποτε απόφαση για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να ανακληθεί, μετά την μονομερή αναγνώριση της πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συνολικά οχτώ Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά τη νέα έκρηξη

βίας, που ακολούθησε την ανακοίνωση της απόφασης Τραμπ. Ανάμεσα στους νεκρούς ο καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο Ιμπραήμ Αμπού Τοράγια, που κηδεύτηκε νωρίτερα. Από το Ικόνιο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στον ΟΗΕ για την ακύρωση της απόφασης Τραμπ.

Το προσχέδιο έκτασης μόλις μιας σελίδας, προωθείται πάντως από την Αίγυπτο και κυκλοφόρησε σήμερα μεταξύ των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν κατονομάζει συγκεκριμένα ούτε τις ΗΠΑ, ούτε τον πρόεδρο Τραμπ. Σύμφωνα με διπλωμάτες, έχει ευρεία υποστήριξη αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα περάσει, καθώς οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο.

Νωρίτερα, στη Λωρίδα της Γάζας, κηδεύτηκαν οι τέσσερις Παλαιστίνιοι, που σκοτώθηκαν από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στις αιματηρές διαδηλώσεις, που ακολούθησαν την προσευχή της Παρασκευής.

A Palestinian youth with disabilities is killed in cold blood by the Israel occupation Ibrahim Abu thuriya#Jerusalem#جمعه_الغضب#ابراهيم_ابو_ثريا pic.twitter.com/ePGLcXSiWW

— هبة الله ابراهيم (@flowerpal7) December 16, 2017

Ο 29χρονος Παλαιστίνιος Ιμπραήμ Αμπού Τοράγια είχε χάσει και τα δυο του πόδια κατά τη διάρκεια επίθεσης των Ισραηλινών το 2008. Ξεψύχησε ενώ διαδήλωνε στη Λωρίδα της Γάζας μαζί με χιλιάδες άλλους κατά της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους.

IDF shoots dead disabled man in wheelchair during Jerusalem protest in Gaza pic.twitter.com/JCZ3ZlUttn

— RT (@RT_com) December 16, 2017

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των δύο πλευρών μετά την κηδεία του Παλαιστινίου, που μαχαίρωσε έναν Ισραηλινό αστυνομικό πριν πέσει νεκρός από τις σφαίρες των συναδέλφων του στα περίχωρα της Ραμάλας. Αν και φαινόταν να φοράει ζώνη με εκρηκτικά, Παλαιστίνιος γιατρός ανέφερε ότι ήταν ψεύτικη.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα