Οι σωστές τακτικές για μια σωστή διατροφική καθημερινότητα του παιδιού

12:03 27/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι γονείς στην προσπάθειά τους να τραφεί το παιδί τους σωστά, συχνά υιοθετούν τακτικές που επηρεάζουν με λαθεμένο τρόπο τη διατροφική καθημερινότητα του παιδιού. Οι παιδοδιατροφολόγοι συνιστούν στους γονείς να μην μπουκώνουν τα παιδιά τους και να δημιουργούν οικογενειακή ατμόσφαιρα την ώρα του φαγητού τους.

Δεν πιέζουμε το παιδί να φάει όλο το φαγητό του. Του σερβίρουμε μικρές προς μέτριες μερίδες φαγητού.Δεν βάζουμε το παιδί να τρώει μπροστά σε ανοιχτή τηλεόραση ή υπολογιστή. Μελέτες δείχνουν ότι παιδιά που παρακολουθούν τηλεόραση όταν τρώνε, καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά
τρόφιμα και λιγότερα φρούτα και λαχανικά. Τα παιδιά πρέπει να τρώνε σε ένα ήρεμο περιβάλλον και να μην αποσπάται η προσοχή τους από άλλα ερεθίσματα. Το πιο καλό είναι να τρώει όλη η οικογένεια μαζί.Δεν δωροδοκούμε το παιδί με γλυκό προκειμένου να φάει ψάρι ή όσπρια, λαχανικά ή λαδερά… Αυτή η τακτική μαθαίνει στα παιδιά ότι η υγιεινή τροφή αποτελεί υποχρέωση, ενώ το γλυκό είναι η επιβράβευση και η ευχαρίστηση. Οπότε δεν παρουσιάζουμε το γλυκό ως βραβείο.Αποφεύγουμε να δίνουμε κάθε λίγη ώρα φαγητό στο παιδί. Το διαρκές τσιμπολόγημα μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά στην αδιαφορία σχετικά με το γεύμα ή το δείπνο και δύσκολα θα δοκιμάσουν νέες τροφές (π.χ. λαχανικά) που προσφέρονται στο κυρίως γεύμα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε οι γονείς είναι να προσφέρουμε στο παιδί έναν σταθερό αριθμό γευμάτων (3 κυρίως γεύματα και 2-3 σνακ).Δεν απαγορεύουμε στο παιδί να καταναλώνει γλυκά γιατί έτσι αυξάνεται η επιθυμία του για αυτά κι είναι πολύ πιθανόν να τα καταναλώσει χωρίς μέτρο όταν τα βρει μπροστά τους. Μια σωστή τακτική είναι να προσφέρουμε στα παιδιά γλυκά με βάση το γάλα και τα φρούτα, αν είναι εφικτό χειροποίητα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα