Οι Νύχτες Πρεμιέρας 2016 ανανεώνουν το ραντεβού τους με τους σινεφίλ

11:11 16/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το πρόγραμμα του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας, ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Λουκάς Κατσίκας, σε συνέντευξη Τύπου στον ΙΑΝΟ, ανανεώνοντας το φθινοπωρινό ραντεβού με τους σινεφίλ από τις 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 2 Οκτωβρίου σε γνωστούς κινηματογράφους της Αθήνας.

Πριν ανακοινώσει

το πρόγραμμα της 22ης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, ο κ. Κατσίκας αποχαιρέτησε το 6ο Athens Open Air Film Festival και στη συνέχεια προχώρησε στην αναλυτική παρουσίαση του φετινού προγράμματος, ανακοινώνοντας την ταινία που θα προβληθεί στην τελετή λήξης («Εκείνη»/«Elle» του Πολ Βερχόφεν) και τα μέλη των κριτικών επιτροπών που θα αποφασίσουν για τα βραβεία του Φεστιβάλ, εξήγησε τις αλλαγές που χαρακτηρίζουν το επερχόμενο Φεστιβάλ και μίλησε εκτενώς για τα αφιερώματα που θα φιλοξενήσουν οι 22ες Νύχτες Πρεμιέρας.

Στάθηκε, μάλιστα, ιδιαιτέρως στο αφιέρωμα με τίτλο «Minority Report: Το σινεμά αγκαλιάζει τις μειονότητες» που θα φιλοξενήσει κλασικές και ολοκαίνουργιες ταινίες «οι οποίες μιλούν διαφορετικές γλώσσες, προέρχονται από διαφορετικές χώρες, αλλά αναφέρονται ουσιαστικά στο ίδιο ζήτημα: Το τι σημαίνει να νιώθεις ξένος, μόνος, αβοήθητος μέσα στον κόσμο των άλλων».

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το «Παλλάς» φιλοξενεί, σε ειδική επίσημη προβολή, την εξαιρετική κωμωδία δρόμου «Η Τρελή Χαρά», παρουσία της πρωταγωνίστριας, Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι πλούσιο και περιλαμβάνει πολλές καλές ταινίες, ειδικές προβολές, αλλά και καινοτόμες δράσεις και εκπλήξεις!

ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ | JULIETA του Πέδρο Αλμοδόβαρ

Καθηγήτρια κλασικών σπουδών, η Julieta έχει περάσει το καθοριστικό σύνορο των 50 ετών και θεωρητικά διάγει μια ήρεμη και τακτοποιημένη ζωή. Μία τυχαία συνάντηση, με μία παλιά της γνώριμη, θα συμβάλλει καταλυτικά ώστε να ξυπνήσουν τα για χρόνια κρυμμένα φαντάσματα του παρελθόντος της. Η πρεμιέρα της ταινίας θα γίνει την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ | ΕLLE/EΚΕΙΝΗ του Πολ Βερχόφεν

Έπειτα από τη βίαιη επίθεση που δέχεται από έναν άγνωστο, μια δυναμική γυναίκα εφευρίσκει απρόσμενους τρόπους προκειμένου να πάρει τον νόμο στα χέρια της και από θύμα να μετατραπεί σε θύτης. Η σκανδαλιάρικη και αρκούντως kinky επιστροφή του Πολ Βερχόφεν στη σκηνοθεσία αποτελεί το συναρπαστικό απόσταγμα της συνεργασίας ενός δημιουργού που δεν εκφοβίζεται εύκολα, μιας ηθοποιού που δεν διστάζει απέναντι στις προκλήσεις (Ιζαμπέλ Ιπέρ) και μιας απολαυστικά αμοραλιστικής ιστορίας που διασκεδάζει να φέρνει το κοινό της σε άβολη θέση. Η ταινία θα προβληθεί το Σάββατο 2 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο IΝΤΕΑΛ.

ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ

Φέτος οι Νύχτες Πρεμιέρας θα προβάλλουν συνολικά 180 ταινίες, οι 104 από τις οποίες είναι μεγάλου μήκους και, όπως κάθε χρόνο, θα απονεμηθούν τα Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών Ελληνικών Ταινιών: στον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη, στον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο άνδρα ηθοποιό και στην καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη γυναίκα ηθοποιό. Υποψήφιες είναι όλες οι ελληνικές ταινίες που έχουν προβληθεί τους τελευταίους 12 μήνες.

Η κριτική επιτροπή έχει πρόεδρο τον Λάκη Παπαστάθη (σκηνοθέτη) και μέλη τους Αρη Σερβετάλη (ηθοποιό), Ελενα Χριστοπούλου (κριτικό κινηματογράφου), Βαλέρια Χριστοδουλίδου (ηθοποιό) και Βασίλη Σουραπά (διανομέα).

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Το διαγωνιστικό πρόγραμμα φιλοξενεί 46 μικρού μήκους φιλμ. Φέτος, θα απονεμηθούν τα εξής βραβεία: το ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ, το οποίο θα συνοδεύεται από 1.500 ευρώ, το ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ, βραβεία Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΥ και Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ, ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣIΑΣ, ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ και ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦIΑΣ.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ στις ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Το φετινό τμήμα των ελληνικών ταινιών μεγάλου μήκους περιλαμβάνει την παρουσία νέων αλλά και ήδη καταξιωμένων Ελλήνων δημιουργών, οι οποίοι θα προβάλουν τις καινούργιες ταινίες τους: Ο Κωνσταντής Φραγκόπουλος με το «NOCTURNE» που θα σημάνει την έναρξη του ελληνικού προγράμματος, ο Κάρολος Ζωναράς με τη νέα του ταινία, «ΠΕΔΡΟ ΝΟΥΛΑ», η Αντζελα Ισμαήλου με την «ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ», την πρώτη της σκηνοθετική δουλειά στο σινεμά μυθοπλασίας, ο Χρήστος Πυθαράς με το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, «ΕΥΤΥΧΙΑ» και ο Ηλίας Γιαννακάκης με το ντοκιμαντέρ «Ο ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ, Ο ΜΙΚΙ ΜΑΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ».

Την καθιερωμένη ημέρα εορτασμού του ελληνικού σινεμά, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, στον Δαναό θα προβληθεί η «Τελευταία παραλία» του Θάνου Αναστόπουλου, σε συν-σκηνοθεσία με τον Ντάβιντε Ντελ Ντεγκάν, λίγους μήνες μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Καννών. Πριν από την προβολή της ταινίας θα γίνει η απονομή για τα βραβεία των πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών ελληνικών ταινιών.

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του φεστιβάλ και την online κράτηση εισιτηρίων στο www.aiff.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα