Οι λαμπάδες της Λαμπρής στην πλατεία Ταχυδρομείου από το Λαογραφικό Μουσείο

10:59 10/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Πασχαλινή εβδομάδα για σχολεία Α΄Βάθμιας Εκπαίδευσης στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.
Οι μαθητές με χαρά έπλασαν με τα χεράκια τους τα «Λαζαράκια», μικρά ανθρωπάκια φτιαγμένα από νηστίσιμο ζυμάρι και τραγούδησαν με ενθουσιασμό τα Λαζαρικά, τα εθιμικά κάλαντα του Λαζάρου.

Επίσης, έμαθαν λεπτομέρειες για τα παραδοσιακά έθιμα της Λαμπρής. Μίλησαν για τα λαζαράκια, τα λαζαρικά και τις λαζαρίνες, για τον τρόπο που οι νοικοκυρές έβαφαν παλιά τα κόκκινα αυγά και

για τον τρόπο που παρασκεύαζαν το ειδικό ψωμί της Λαμπρής, τη Λαμπροκουλούρα.
Τον κύκλο των πασχαλινών εθιμικών προγραμμάτων παρακολούθησαν τα εξής σχολεία: Παιδικός Σταθμός Λητώ, Νηπιαγωγείο Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν.Ράπτου, Παιδικοί σταθμοί Δήμου Λαρισαίων, 33ο,17ο, 50ο Νηπιαγωγείο Λάρισας και 19ο και 33ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας.

Οι πασχαλινές δράσεις του Μουσείου θα κορυφωθούν τη Μ. Δευτέρα και Μ. Τρίτη, 10 και 11 Απριλίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί το Πασχαλινό Εργαστήρι ελεύθερης συμμετοχής «Οι λαμπάδες της Λαμπρής» στο κέντρο της πόλης.
Συγκεκριμένα, το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί και τις δύο μέρες από 9:00-13:00 στην πλατεία Ταχυδρομείου και θα περιλαμβάνει κατασκευή λαμπάδων.
Οι συμμετέχοντες, θα κάνουν λαμπάδες με φυσικά υλικά, αγαπημένα στα χρόνια της παράδοσης, που θα πάρουν ζωή μέσα από σύγχρονες ευφάνταστες συνθέσεις.
Με αυτόν τον τρόπο το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο, ως ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, προετοιμάζει τους φίλους του για τη Λαμπρή με ένα εργαστήριο εκτός των τειχών του Μουσείου, στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν μικροί και μεγάλοι.
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη χωρίς προσυνεννόηση με το Μουσείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα