Οι εξαγωγικές εταιρείες είναι κατά 14% πιο παραγωγικές από τις άλλες

13:33 19/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η εφαρμογή πολιτικών που ενθαρρύνουν τη δημιουργία και δραστηριότητα επιχειρήσεων υψηλής παραγωγικότητας μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των εξαγωγών, στη μείωση της ανεργίας και στην επίτευξη διατηρήσιμων υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Η μελέτη την οποία υπογράφουν η Heather D. Gibson και Γεωργία Παύλου έχει τίτλο “Εξαγωγική δραστηριότητα και οικονομικές επιδόσεις: εμπειρικά αποτελέσματα

από τις ελληνικές επιχειρήσεις”.

Από τη μελέτη προκύπτει ότι η μέση ποσοστιαία απόκλιση της παραγωγικότητας μεταξύ εξαγωγικών και μη εξαγωγικών επιχειρήσεων εκτιμάται σε 14% για το σύνολο του δείγματος, καταδεικνύοντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα παραγωγικότητας για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, τονίζει η ΤτΕ.

Οι μόνιμα εξαγωγικές και νέες εξαγωγικές επιχειρήσεις εμφανίζουν υψηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ υπάρχει αρνητική επίδραση για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Η μελέτη καταγράφει επίσης υψηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας για τις μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις – ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις.

Ακόμη, η μέση ποσοστιαία απόκλιση της κερδοφορίας μεταξύ εξαγωγικών και μη εξαγωγικών επιχειρήσεων εκτιμάται σε 2,8% για το σύνολο του δείγματος κατά την υπό εξέταση περίοδο και είναι ακόμη υψηλότερη σε κάποιους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, εύρημα που συνάδει με την υπόθεση ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις τείνουν να είναι σχετικά πιο κερδοφόρες, τονίζεται σχετικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα