Οι «Εικαστικοί» στην ΕΡΤ2

05:07 23/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

νέα σειρά εκπομπών «Εικαστικοί», θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές μας, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 18:30, από τη συχνότητα της ΕΡΤ2.

H νέα σειρά εκπομπών «Εικαστικοί», παρουσιάζει Έλληνες και Κύπριους εικαστικούς που έχουν συμβάλει καταλυτικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου καλλιτεχνικού τοπίου στην Ελλάδα. Εστιάζεται σε καλλιτέχνες

που δραστηριοποιούνται μετά τη Μεταπολίτευση, τα τελευταία σαράντα χρόνια και έχουν να επιδείξουν πλούσια εκθεσιακή δράση και πρωτότυπη εικαστική γλώσσα.

Η εκπομπή δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές να γνωρίσουν το έργο σημαντικών εκπροσώπων της σύγχρονης ελληνικής Τέχνης. Μέσα από τη δουλειά των συγκεκριμένων καλλιτεχνών, το τηλεοπτικό κοινό εξοικειώνεται με όρους, τεχνικές, μέσα, πρακτικές, αλλά και με τη διαδικασία παραγωγής και έκθεσης ενός έργου τέχνης.

Κάθε επεισόδιο της εκπομπής «Εικαστικοί» λειτουργεί σαν το κομμάτι ενός σύνθετου παζλ. Ιδωμένες συνολικά, οι περιεκτικές αφηγήσεις των καλλιτεχνών συγκροτούν μια μεγαλύτερη αφήγηση, η οποία εμπλουτίζει την ιστορία της ελληνικής Τέχνης.

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στην προσωπικότητα και τη ζωή των σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών. και των θησαυρών των έργων τους που μας αποκαλύπτουν αλήθειες της πραγματικής ζωής.

Μια σειρά που συμπυκνώνει την ελληνική εικαστική παράδοση από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα, καθώς και τις επιδράσεις της στη σύγχρονη αισθητική έκφραση, στα πολιτιστικά δρώμενα και στην κοινωνία γενικότερα.

Επεισόδιο 3ο: «Ζάφος Ξαγοράρης»

Ο εικαστικός Ζάφος Ξαγοράρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1982-1983), στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1983-88) και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (1989-91). Υπήρξε μέλος της ομάδας Αστικό Κενό και της εκδοτικής ομάδας του Μαύρου Μουσείου. Το καλλιτεχνικό του έργο αποτελείται από σειρές σχεδίων, δημόσιες ηχητικές εγκαταστάσεις και μηχανισμούς που εξετάζουν έννοιες, όπως η εμβέλεια και η τύφλωση. Διδάσκει ως αναπληρωτής καθηγητής στην ΑΣΚΤ (Η΄ Εργαστήριο) και το 2015 εξελέγη πρόεδρος του Εικαστικού Τμήματος. Έχει συνεπιμεληθεί την ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2004 και την έκθεση «Live», στο πλαίσιο της 2ης Μπιενάλε της Αθήνας 2009. Έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς εκθέσεις, όπως: «Sotto Quale Cielo», Μουσείο Riso, Παλέρμο (2011) / Manifesta 7, Ροβερέτο (2008) / «Ετεροτοπίες», 1η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης (2007), 1η Μπιενάλε του Τέλους του Κόσμου, Ουσουάια (2007), 27η Μπιενάλε του Σάο Πάολο (2006).

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαζάνης.

Έρευνα-σενάριο: Αναστασία Μάνου.

Αρχισυνταξία-επιστημονικός συνεργάτης: Χριστόφορος Μαρίνος.

Συνθέτης πρωτότυπης μουσικής τίτλων: Φώτης Φλωρίδης.

Μετάφραση: Μαρία Σταματιάδου.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Φώτης Φλωρίδης, Αικατερίνη Παπαγεωργίου.

Διεύθυνση παραγωγής: Παρασκευή Μάστορα.

Μοντάζ: Ηρακλής Φίτσιος, Γεωργία-Χριστίνα Βασιλοπούλου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Μιχαήλ Μπροκαλάκης.

Εικονολήπτες: Εμμανουήλ Κριτσωτάκης, Νίκος Παλιόπουλος, Ελένη Σαμαρά.

Ηχοληψία: Γιάννης Φωτιάδης.

Μακιγιέζ: Ευθυμία Σαμαρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα