«Οι Απόντες» στο Μουσείο Φρυσίρα

17:16 22/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Μουσείο Φρυσίρα εγκαινίασε την 1η Σεπτεμβρίου του 2016 μια έκθεση φόρο τιμής στους «Απόντες», η οποία θα διαρκέσει έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Με αυτό τον τρόπο εισάγει στην ιστορική τους διάσταση τα έργα είκοσι εννέα καλλιτεχνών του ύστερου μοντερνισμού, από τις συλλογές του Μουσείου, οι οποίοι δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Μέσα από τα έργα τους, αίρουν την απουσία της φυσικής τους παρουσίας, συστήνοντας ταυτόχρονα εαυτόν στο νεότερο κοινό.

Ανασυνθέτοντας τα κέντρα δημιουργίας των κοινωνικών, πολιτικών, ιδεολογικών, προσωπικών και καλλιτεχνικών τους αναζητήσεων,

«Οι Απόντες» καταδεικνύουν ότι ακόμη και μπροστά στο αμετάκλητο του θανάτου υπάρχει μία εξαίρεση, καθώς τα έργα Τέχνης συνεχίζουν τη δική τους πορεία αθανασίας μέσα στο χρόνο, λειτουργώντας ως τεκμήρια μιας παρουσίας που δεν πέρασε απαρατήρητη, ανασύροντας μνήμες και δημιουργώντας παρακαταθήκες για τους επόμενους.

Ο συλλέκτης και ιδιοκτήτης του μουσείου Βλάσης Φρυσίρας επισημαίνει ότι: «Έφυγαν από τη ζωή σημαντικοί καλλιτέχνες που με τη σκέψη, τη συμπεριφορά, τον τρόπο ζωής, τη στάση και το έργο τους, προσπάθησαν να αλλάξουν τον κόσμο. Με αρκετούς μοιράστηκα αυτή την προσπάθεια. Προσωπικά πιστεύω πως δεν καταφέραμε τίποτα. Απλά αυτή η προσπάθεια ομόρφυνε τη ζωή μας και ίσως και τη ζωή κάποιων ρομαντικών της εποχής μας. Δυστυχώς, δεν αλλάζει ο άνθρωπος, γιατί δεν βλέπει το ΤΕΛΟΣ. Όσοι το βλέπουν προσπαθούν. Ας τους τιμήσουμε, όσοι ζούμε ακόμα και ας τους κρατήσουμε ζωντανούς μέχρις ότου φύγουμε και εμείς, κλείνοντας την πόρτα μιας υπέροχης παράστασης για να ανοίξει η αυλαία με νέα έργα νέων ανθρώπων που με τη σειρά τους θα συνεχίσουν και αυτοί να προσπαθούν».

Στην έκθεση συμμετέχουν οι ακόλουθοι καλλιτέχνες: Cremonini Leonardo, Dado, Golub Leon, Hay Susan, Hortala Phillip, Perrot Philippe, R.B. Kitaj, Rustin Jean, Van Boekel Henk, Vermeersch José, Βυζάντιος Κωνσταντίνος (Ντίκος), Γαβρήλος Χάρης, Γράβαλος Παναγιώτης, Γκιτζίρης Κώστας, Γκολφίνος Γιώργος, Διαμαντόπουλος Διαμαντής, Ιωάννου Σταύρος, Καπράλος Χρήστος, Κατράκη Βάσω, Κεσσανλής Νίκος, Λάππας Γιώργος, Λαχάς Κώστας, Μαστιχιάδης Φώτης, Πανιάρας Κώστας, Ρωμανού Χρύσα, Σκουλάκης Δήμος, Φειδάκης Πάνος, Χουλιαράς Νίκος, Χριστοφόρου John.

Μουσείο Φρυσίρα
Μονής Αστερίου 3 & 7, Πλάκα, Αθήνα, Ελλάδα
(πλησίον της οδού Κυδαθηναίων)
Τηλέφωνο: 210 3234678, 210 3316027
Email: [email protected]

Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα