Οι 4 φιναλίστ του τελικού του 8ου Διεθνή Διαγωνισμού Πιάνου Γιώργος Θυμής

10:22 19/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η παρουσίαση των 4 φιναλίστ έγινε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, παρουσία των μελών της κριτικής επιτροπής, των 4 φιναλίστ, του Αντιπρόεδρου του Συλλόγου Φίλων της ΚΟΘ.κ. Γιώργου Κωνσταντινίδη, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. κ. Γεώργιου Βράνου και του Διευθυντή Ορχήστρας στον τελικό, κ. Paul Chiang

Έχοντας ολοκληρωθεί ο προκριματικός (13-15/1) και ο ημιτελικός

γύρος (16-17/1), που φιλοξενήθηκαν στην Αίθουσα Δοκιμών της ΚΟΘ «Σόλων Μιχαηλίδης», προέκυψαν οι 4 φιναλίστ του διαγωνισμού:
Danilo Mascetti (Italy – 22/11/1992)
Maria Anikina (Russia – 9/7/1986)
Xingyu Lu (China – 17/6/1999)
Hao Yilei (China – 9/10/1996)

Το επίπεδο του φετινού διαγωνισμού ήταν πολύ υψηλό και ειδικά των 12 που προκρίθηκαν στους ημιτελικούς, όπως δήλωσαν τα 7 μέλη της επιτροπής, έτσι λοιπόν η κριτική επιτροπή ύστερα από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των μελών, όπου προέκυψε ισοπαλία μεταξύ 2 πιανιστών για την τρίτη θέση, αποφάσισαν να περάσουν στον τελικό και τους 4 διαγωνιζόμενους, οπότε το κοινό θα απολαύσει 4 κονσέρτα (διάρκειας περίπου 35 λεπτών το καθένα) στον τελικό.

Ο γαλλοκύπριος πιανίστας Κυπριανός Κατσαρής , «Καλλιτέχνης της Unesco για την Ειρήνη» και πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής, ευχήθηκε «ο Διαγωνισμός αυτός να κάνει το κοινό να ενδιαφερθεί περισσότερο για την κλασσική μουσική. Η τέχνη είναι απαραίτητη σε αυτό τον τρελό κόσμο και η μουσική εν γένει μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε τα προβλήματά μας και να μας δώσει την απαραίτητη πνευματική ισορροπία».

Ο Ούβε Μάτσκε, ελπίζει ο 8ος Διαγωνισμός Πιάνου «Γιώργος Θυμής», ο οποίος είναι ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό γεγονός πρώτης κλάσης, να αποτελέσει ένα βήμα για την προώθηση της καριέρας των μουσικών που συμμετείχαν σε αυτόν.

Η λίστα των έργων από τα οποία επέλεξαν να παίξουν οι διαγωνιζόμενοι, τους έδινε τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το ταλέντο τους, δήλωσε ο αυστραλός Glenn Riddle κι εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς τον κ. Γιώργο Κωνσταντινίδη για τη διοργάνωση του Διαγωνισμού. Το υψηλό επίπεδο του 8ου Διεθνή Διαγωνισμού Πιάνου «Γιώργος Θυμής», τόνισε και η Eliso Virsaladze, ενώ η Νόρα Λουκίδου συγκινημένη σχολίασε ότι ο Γιώργος Θυμής δεν ήταν μόνο συνάδελφός της αλλά και αδερφικός φίλος της.

Η συνέντευξη τύπου ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρόβας της Κρατικής Ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του Paul Chiang στα κονσέρτα που θα ερμηνεύσουν στον τελικό οι φιναλίστ.

Αναλυτικά οι τέσσερις φιναλίστ του διαγωνισμού θα ερμηνεύσουν με τη συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ1), τα εξής κονσέρτα :

Danilo Mascetti (Italy)
Pyotr Ilyich Tchaikovsky (1840-1893): Concerto No.1 in B-flat major, op.23

Xingyu Lu (China)
Ludwig van Beethoven (1770-1827): Concerto No.5 in E-flat major, op. 73 (“Emperor”)

Hao Yilei (China)
Ludwig van Beethoven (1770-1827): Concerto No.5 in E-flat major, op. 73 (“Emperor”)

Maria Anikina (Russia)
Frédéric Chopin (1810-1849): Concerto No.1 in F minor, op.11

Οι 4 φιναλίστ θα διεκδικήσουν τα εξής 3 βραβεία:
1ο βραβείο: 5.000 ευρώ
2ο βραβείο: 3.500 ευρώ
3ο βραβείο: 2.000 ευρώ
Χρηματικός έπαινος καλύτερου Έλληνα διαγωνιζομένου: 2.000 ευρώ
(Τα βραβεία περιλαμβάνουν συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό).
ενώ στον τέταρτο θα δοθεί τιμητική διάκριση – βεβαίωση φιναλίστ στον τελικό του Διαγωνισμού.

Επίσης στον τελικό, θα απονεμηθεί το βραβείο στον «Καλύτερο Έλληνα Διαγωνιζόμενο» το οποίο απέσπασε ο Μάριος Παντελιάδης (2.000 ευρώ).

Τελικός 8ου Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου «Γιώργος Θυμής»
Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017, ώρα 20:00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Kονσέρτο για πιάνο των φιναλίστ
Σε σύμπραξη με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση ορχήστρας: Paul Chiang

O Σύλλογος Φίλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με την Κ.Ο.Θ. διοργανώνει για ακόμη μία χρονιά, σε συνεργασία και με τον Ο.Μ.Μ.Θ., το διεθνή διαγωνισμό πιάνου που φέρει το όνομα του σπουδαίου Έλληνα μουσουργού Γιώργου Θυμή, ο οποίος ήταν αυτός που τον οραματίστηκε και τον δημιούργησε, βάζοντας τις βάσεις για την μετέπειτα εξέλιξή του σε ένα κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός, που προσελκύει σπουδαίους πιανίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Τιμές εισιτηρίων τελικού:
Πλατεία 15€
Εξώστης/Θεωρεία 10€
Μειωμένο 5€

Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ., Λ. Νίκης 73, τηλ. 2310 236990
Καθημερινά 09:00-17:00 (εκτός των ημερών της συναυλίας που το εκδοτήριο λειτουργεί ως τις 14:00) και από το www.tsso.gr

Οι κάτοχοι της Ianos Club Card δικαιούνται έκπτωση 20%
Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου: Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, Α.Μ.Ε.Α., κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό Α.Π.Θ., μέλη Χ.Α.Ν.Θ.

Keywords
Τυχαία Θέματα