«Οδός Αγίου Πολυκάρπου | ροές και παράλληλες σχέσεις»: Πρεμιέρα για το νέο ντοκιμαντέρ

14:08 27/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

ΤοΟδός Αγίου Πολυκάρπου | νέο ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου και συγγραφέα Θωμά Σίδερη «Οδός Αγίου Πολυκάρπου | ροές και παράλληλες σχέσεις» θα προβληθεί για πρώτη φορά την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου στο αμφιθέατρο του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (λόφος Πανεπιστημίου, Μυτιλήνη).

Ώρα έναρξης προβολής: 18.30

Η ταινία διερευνά την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ιστορία της Αθήνας αλλά και της Ελλάδας μέσα

από την ανθρωπογεωγραφία ενός δρόμου, της οδού Αγίου Πολυκάρπου στον Βοτανικό. Ένας δρόμος όπου οι εργάτες-πρόσφυγες της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, της ΕΤΜΑ και των άλλων εργοστασίων του Βοτανικού «συναντούν» τους ανθρώπους που ήρθαν πέρα από το νερό, τους πρόσφυγες του Ανοιχτού Κέντρου Φιλοξενίας στον Ελαιώνα.

Εκεί που οι εργοστασιάρχες του Μεσοπολέμου, διαπλεκόμενοι ποικιλοτρόπως με το δικτατορικό καθεστώς Μεταξά, «συναντούν» τους χρεοκοπημένους οικονομικούς παράγοντες των αρχών του 21ου αιώνα, διαπλεκόμενους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με την κρατική εξουσία, όπως στο σκάνδαλο της λεγόμενης «Διπλής Ανάπλασης».

Εκεί στις όχθες του ρέματος του Προφήτη Δανιήλ, τα πειστήρια ενός μεσοπολεμικού εγκλήματος «συναντούν» ό,τι απέμεινε από τα παζάρια των ρακοσυλλεκτών αλλά και τα μηχανοκίνητα ερωτικά παζάρια πίσω από τα φώτα της πόλης.

Η οδός Αγίου Πολυκάρπου πήρε το όνομά της από έναν «πρόσφυγα» άγιο. Επί και πέριξ του δρόμου βρίσκονται δεκάδες μικροί βυζαντινοί ναοί, ένα σχεδιαζόμενο τέμενος, «ναοί» κατανάλωσης αλλά και ένας ημιτελής «ναός» για τους οπαδούς μιας συγκεκριμένης ποδοσφαιρικής ομάδας.

Αν υποθέσουμε ότι ο Ελαιώνας είναι μία αστική νησίδα που αναπτύσσεται στον άξονα «βορράς-νότος», η οδός Αγίου Πολυκάρπου διαπερνά και τέμνει κάθετα το «αστικό κενός». Ένας δρόμος όπου τα πάντα ρέουν και κινούνται ή κουβαλούν την ανάμνηση της κίνησης. Ένας δρόμος που αποδεικνύει στην πράξη ότι ακόμη και στο κενό μπορεί να υπάρξουν ροές και ένας μηχανισμός, ακατανόητος και σχεδόν μεταφυσικός, που τροφοδοτεί αενάως την κινητικότητα.

Η ταινία υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ανθρωπογεωγραφία, Ανάπτυξη και Σχεδιασμός του Χώρου» του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Την έρευνα και το σενάριο έκανε ο Θωμάς Σίδερης, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία σε συνεργασία με τον Γεράσιμο Αντύπα, την πρωτότυπη μουσική έγραψε ο Ali Fuat Aydin, ενώ το σπάνιο αρχειακό υλικό παραχώρησαν η ΕΡΤ, ο σπουδαίος Τούρκος φωτορεπόρτερ Selahatin Sevi και ο δημοσιογράφος Νάσος Μπράτσος. Διάρκεια: 49′

Όλη η ανθρωπογεωγραφική έρευνα για την οδό Αγίου Πολυκάρπου πρόκειται να κυκλοφορήσει και σε βιβλίο από τις εκδόσεις Νότιος Άνεμος.

Keywords
Τυχαία Θέματα