Ο τρόπος βάδισής μας γίνεται κωδικός για τις «έξυπνες» συσκευές μας

11:45 9/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πόσο πρωτότυπο θα ήταν, οι «έξυπνες» συσκευές μας να ξεκλειδώνουν, όχι βάσει των προσωπικών μας κωδικών ή του δακτυλικού μας αποτυπώματος, αλλά χάρη στον μοναδικό τρόπο της βάδισής μας;

Φινλανδοί επιστήμονες, από το πανεπιστημίου του ‘Ααλτο, υποστηρίζουν ότι το αποτύπωμα που αφήνει το προσωπικό μας περπάτημα μπορεί πράγματι να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, ως τρόπος με τον οποίο τα κινητά μας τηλέφωνα, οι φορητοί μας υπολογιστές, τα «έξυπνα» ρολόγια θα τίθενται σε λειτουργία.

Τα αποτυπώματα της βάδισής μας

μπορούν να «ζευγαρώσουν» δύο φορητές ή φορετές συσκευές. Αν οι δύο συσκευές καταγράψουν ένα «αποτύπωμα» βαδίσματος που είναι όμοιο, τότε πιστοποιούν ότι φοριούνται από τον ίδιο άνθρωπο. Έτσι αυτόματα μπορούν να επιτρέψουν την μεταξύ τους επικοινωνία, χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να πληκτρολογήσει κάποιο κωδικό ή να ξεκλειδώσει το «έξυπνο» κινητό του.

Όπως αναφέρει το “New Scientist”, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Στέφαν Σιγκ, ανέλυσαν το περπάτημα των ανθρώπων, χρησιμοποιώντας αισθητήρες προσαρμοσμένους σε διάφορα σημεία του σώματος. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια εξελιγμένη τεχνική κρυπτογράφησης, δημιούργησαν «αποτυπώματα» που αντιστοιχούν σε διαφορετικούς ανθρώπους, ανάλογα με τον τρόπο που ο καθένας τους περπατάει.

Η νέα αυτή τεχνική ονομάζεται BANDANA (Body Area Network Device-to-device Authentication using Natural gAit). Προς το παρόν πάντως, τα «αποτυπώματα» του βαδίσματος δεν είναι τόσο ασφαλή όσο άλλες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για το ξεκλείδωμα συσκευών. Η αξιοπιστία αυτού του νέου συστήματος μπορεί, κατά αναλογία, να συγκριθεί, ως προς την ασφάλεια της λειτουργίας της, με την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου ή φωνής, λένε οι ειδικοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα